Neki znanstvenici kažu da beba u ovom razdoblju može čuti vaš glas, stoga joj slobodno pričajte glasno, razgovarajte s njom ili joj pjevajte nešto veselo, ako vas raspoloženje ponese.

Bebine ruke i noge su duljinom sada u pravom odnosu prema tijelu. Javljaju se zameci trajnih zuba, a iza njih i „pupoljci“ mliječnih. Žlijezde u njenoj koži luče bijelu masnu tvar - vernix caseosa. Radi se o gustom premazu na koži poput kreme koji kožu štiti od nadražaja, infekcije, a olakšava i prolaz bebe kroz porođajni kanal.

Vaš trbuh se u ovom razdoblju povećao za 20 posto od njegove uobičajene veličine. Kao rezultat naglog rasta, možda će se pojaviti svrbež u donjem dijelu trbuha ili, što je još češće, blago probadanje u jednom dijelu trbuha koje se javlja pri promjeni položaja ili krajem dana. Najčešće se radi o ligamentnom bolu - tetive koje drže maternicu se istežu. To nije ništa ozbiljno, ali javite se liječniku ako se bol javlja često ili je prisutna i kada se odmarate. Možda će vam biti od pomoći blaga masaža ligamenata.

Pupak sada izgleda drukčije - možda se ispupčio i promijenio oblik, a na koži trbuha možete primijetiti žilice. Promjene u razini hormona mogu dovesti do izbijanja pjega na koži, a ožiljci, bradavice se mogu javiti u predjelu ispod pazuha, na unutrašnjoj strani bedara i stidnica može potamnjeti. Linija koja se pojavila od pupka do stidne kosti naziva se linea negra (tamna crta). Također, zbog povećanog pigmenta, može vam se pojaviti „maska trudnoće“ - tamne mrlje na gornjoj usni, obrazima i čelu. Ove promjene će vjerojatno nestati ubrzo poslije porođaja. U međuvremenu, ako ste ljetna trudnica, zaštitite se od sunca jer ih ono može pojačati.

Što vam je činiti?

Napravite popis potrebnih stvari. Raspitajte se kod prijatelja i rođaka što biste mogli dobiti od opreme za bebu od njih. Iskoristite svaku priliku koja vam se nudi. To vam može olakšati kod troškova (pomislite samo kolike izdatke ćete imati za pelene, kašice...). Stvari i oprema koju bebe stignu nositi ili koristiti su zbog kratkoće upotrebe uglavnom vrlo dobro očuvane.

Vodite računa o prehrani.

Višak kilograma može otežati nošenje bebe kao i sam porođaj. Osim toga, kasnije se teško skidaju. Ne zaboravite da držanje dijete tijekom trudnoće ne dolaze u obzir, ali je zato zdrava prehrana uvijek dobrodošla!

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 17. do 20. tjedna trudnoće!

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Profimedia