BEBA: Vaša beba spremno čeka na izlazak na ovaj svijet! I dalje dobija na težini kako bi lakše kontrolirala temperaturu tijela po rođenju. Već sada je dugačka oko 50 cm, a teška 3000-3250 grama (dječaci su nešto teži od djevojčica).

Bujica hormona koja vas preplavljuje ne utječe samo na vas. Nakon rođenja, vašoj bebi će pod utjecajem hormona možda biti malo otečena prsa (čak i ako je dječak), a može se dogoditi i da iz njih curi malo mlijeka. Katkad su bebama otečene i genitalije iz kojih zna curiti i malo iscjedka. Ne brinite, te će pojave nestati za nekoliko dana.

MAMA: Vjerojatno ste već spakirali stvari za rodilište. Razmislite je li u vašoj torbi sve što vam treba u rodilištu. Napravite popis neophodnih stvari koje ne možete pripremiti unaprijed (četkica za zube, češalj i sl.). Na taj način u žurbi nećete ništa zaboraviti! Ne razmišljajte mnogo o porođaju, jer on vjerojatno neće izgledati onako kako si zamišljate.

Sada ginekolog na svakom pregledu kontrolira vaš krvni tlak i pregledava trbuh kako bi provjerio bebin položaj. Ginekološki također pregledava zrelost grlića maternice i provjerava CTG zapis (srčane otkucaje bebe).

Dok čekate, i dalje je važno da pratite pokrete bebe i odmah obavijestite doktora ako primijetite da se beba umirila. Primjetni pad aktivnosti može biti znak neke poteškoće. Pozovite liječnika i ako mislite da je vodenjak pukao. Katkad vodenjak pukne tako da osjetite veliku navalu tekućine, a katkad plodova voda samo sporo kapa. I jedno i drugo je normalno.

Ako tjedan do dva prenesete termin, liječnik će vjerojatno inducirati porođaj (možda to napravi i prije, ako postoje naznake da je rizik čekanja veći od rizika porođaja).

Što vam je činiti?

  • Prilagodite kuhinju novim potrebama. Pripremite sve što smatrate da bi vam moglo zatrebati za bebu (bočice, duda, sterilizator…) i u kuhinji napravite mjesto za te stvari kako biste ih noću mogli sve lako naći.
  • Sredite bebinu sobu kako bi sve bilo spremno kada stignete kući.
  • Grudi su vam sada nabujale, a vjerojatno će se kad počnete dojiti uvećati još za broj ili dva. Zato nabavite grudnjak za dojilje i ponesite ga u rodilište. Od koristi će vam biti i gazice za grudnjak, koje mogu upijati mlijeko koje samo iscuri i mast za njegu bradavica.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 37. do 40. tjedna trudnoće!