Posteljica je čudesan organ koji se stvara u ženinu tijelu na početku trudnoće i raste zajedno s bebom, a omogućava joj da se razvija. Donosimo 8 činjenica o ovome važnome organu koje bi svaka trudnica trebala znati:

1. Posteljica osigurava kisik i hranjive tvari vašoj bebi, ali i uklanja otpadne tvari iz njezine krvi.

2. Prosječna posteljica teži negdje između 0,4 do 1, 4 kg.

3. Posteljica ima ulogu pluća, omogućujući prijenos kisika baš na način kako to čine pluća novorođenčeta ili odrasle osobe.

4. Stvaranje posteljice je timski rad mame i bebe: 50% stanica dolazi od majke, a ostalih 50% stanica od bebe.

5. Hrana koju majka jede tijekom trudnoće ne ide izravno bebi. Razgrađuje se na sitne čestice proteina i hranjivih tvari koje prolaze kroz posteljicu.

6. Beba može mami poslati matične stanice kroz posteljicu i izliječiti oštećene majčine organe.

7. Posteljica je jedini organ koji se koristi jednokratno, samo tijekom trudnoće.

8. Svake minute tijekom trudnoće jedna litra krvi procirkulira u maternicu, razmjenjujući hranjive tvari s posteljicom.

8 fascinantnih činjenica o čudesnom organu posteljici
Shutterstock 

Koje su najučestalije anomalije posteljice?

Kada se placenta počinje odvajati od stijenke maternice prije nego što je potrebno, sa popratnim simptomima kao što je krvarenje i kontrakcije, možda je riječ o prijevremenom ljuštenju posteljice ili abrupciji. U blažim oblicima, trudnici se najčešće preporučuje mirovanje, dok teži oblici mogu prouzročiti i prekid trudnoće.

U slučaju da posteljica ne obavlja potpuno svoju funkciju i dijete ne dobiva potrebne zalihe kisika ili hranjivih tvari, dolazi do poteškoća u bebinom razvoju, a riječ je o insuficijenciji ili lošoj funkciji posteljice.

Ako se posteljica razvija u donjem dijelu maternice i prekriva unutarnje ušće kanala vrata maternice kroz koji dijete mora proći tijekom porođaja, riječ je tzv. predležećoj posteljici (placenta previa).

Trudnica s ovim poremećajem može oko druge polovine trudnoće patiti od slabijeg krvarenja. S obzirom na postupno otvaranje kanala vrata maternice krajem trudnoće, može se dogoditi da pukne tkivo posteljice i nastane obilnije krvarenje. Posteljica priječi djetetu prolaz kroz porođajni kanal pa se u tom slučaju porođaj mora obaviti carskim rezom.