BEBA: Beba se sad poprilično udebljala. Teška je oko 3000 grama, a dugačka preko 49 cm. Ima jak stisak, što ćete osjetiti kada vas šakicom prvi puta čvrsto zgrabi za prst. Njena pluća, ali i ostali organi zreli su i spremni za život van majčina trbuha. Ginekolog će sada procijeniti kolika je beba koja se treba roditi, ali ne može to sa sigurnošću i potvrditi. Zato će se tek kad se baba rodi utvrditi njezina prava dužina i težina. Vjerojatno vas zanima koje su boje bebine oči? Možda to nećete saznati ni u prvim mjesecima njezinog života. Ako se rodi sa smeđim očima, vjerojatno će tako i ostati. Ako se rodi sa sivkastim ili tamno plavim očima, može se desiti da će, kad napuni devet mjeseci, oči promijeniti boju u zelenu ili smeđu. To je zato što se u šarenici oka (obojeni dio očiju) povećava pigment u mjesecima po rođenju (zelene, smeđe i crne oči imaju više pigmenta od sivih ili plavih očiju).

MAMA: Sve tegobe koje imate posljednjih tjedana i dalje vas muče. Povremena oticanja stopala i zglobova sada su normalna pojava, ali posavjetujte se s ginekologom ako primijetite da su vam jako i naglo otekla stopala, zglobovi na nogama i rukama, lice, javila se podbuhlost očiju ili ste dobili iznenada na težini. Liječniku kažite i ako imate povremene ili uporne glavobolje, promjene u vidu (dupli vid, zamagljen vid, vidite točkice ili bljeskove, javlja se osjetljivost na svijetlost ili ste doživjeli trenutni gubitak vida), zatim ako osjetite intenzivnu bol u gornjem dijelu trbuha, mučninu ili imate poriv za povraćanjem. Ovo su simptomi ozbiljnog stanja koji se zove preeklampsija i ne smijete ih zanemariti.

Vodite računa i da ne dehidrirate! Unosite dovoljne količine tekućine i jedite što više voća i povrća, kako biste smanjili probleme sa probavom. Pijte prirodne sokove ili kompot od suhih šljiva i pođite na kratke šetnje što će vam dobro doći u borbi protiv zatvora.

Pratite bebinu aktivnost. Nabrojite bar 10 pomaka tijekom dana. Ako vam se čini da je beba neobično mirna, zovite liječnika.

Što vam je činiti?

    • Odmarajte se što više. Do sada ste vjerojatno završili sve pripreme. Ako vam je teško, udobno se smjestite u krevetu, dodatnim jastučićima poduprite trbuh. Jastuk između koljena pomoći će vam u opuštanju leđa.
    • Saznajte kako se njeguje novorođenče. Nakon porođaja nećete imati puno vremena za čitanje, zato sada naučite kako se njeguje beba u prvim mjesecima života. Na tečaju ste u tom smislu sigurno naučili mnogo korisnih stvari.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 37. do 40. tjedna trudnoće!