Trudnoća je posebno razdoblje u životu svake žene, no ponekad je ista praćena komplikacijama. Jedna od njih svakako je HELLP sindrom, ozbiljno stanje koje može ozbiljno ugroziti zdravlje majke i djeteta.

HELLP sindrom se smatra teškim oblikom preeklampsije (trudnoćom izazvan poremećaj karakteriziran visokim krvnim tlakom te nalazom proteina u mokraći).

Što je to HELLP sindrom?

HELLP sindrom je ozbiljna komplikacija trudnoće koja može narušiti normalan tijek trudnoće te značajno ugroziti zdravlje majke i nerođenog djeteta.

Premda najčešće nastaje tijekom trećeg tromjesečja trudnoće, može se razviti i neposredno nakon porođaja. HELLP sindrom je skraćenica nastala od engleskih riječi koje opisuju karakteristike samog poremećaja:
H (od engl. hemolysis) – hemoliza, odnosno razaranje crvenih krvnih stanica (eritrocita)
EL (od engl. elevated liver enzymes) – povišena koncentracija jetrenih enzima
LP (od engl. low platelet count) – snižena koncentracija krvnih pločica (trombocita)

Kako prepoznati HELLP sindrom?

Premda je u određenog broja trudnica asimptomatski, simptomi istog se najčešće javljaju naglo. Neke od najznačajnijih simptoma i znakova su:

  • bol i nelagoda u području trbuha
  • mučnina i povraćanje
  • glavobolja
  • zamagljen vid
  • otežano disanje („hvatanje“ zraka)
  • povišeni krvni tlak
  • proteini u mokraći
  • edemi
HELLP sindrom u trudnoći može ugroziti mamu i bebu, a simptomi se javljaju naglo
Shutterstock 

Kako se dijagnosticira i liječi HELLP sindrom?

Dijagnoza se postavlja na temelju karakterističnih znakova i simptoma, a potvrđuje na osnovi pronađenih abnormalnosti u krvnoj slici (hemoliza, povišeni jetreni enzimi te sniženi trombociti).

Pravi lijek za HELLP sindrom je porođaj. Međutim, ovisno o stanju majke i djeteta te gestacijskoj dobi, u liječenju se koriste i određeni lijekovi, s ciljem stabilizacije vrijednosti laboratorijskih parametara te produljenja trudnoće što je više moguće. Bez obzira na hitnoću stanja, prednost se, kad god je to moguće, daje prirodnom, odnosno vaginalnom porođaju.

Kako si pomoći kod HELLP sindroma?

Uzrok nastanka nije poznat te, nažalost, ne postoji način na koji bi se isti mogao spriječiti. No, u nastavku donosimo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći.

1. Redoviti prenatalni pregledi

U svrhu praćenja vašeg zdravlja, no i zdravlja vaše nerođene bebe tijekom trudnoće, vrlo je važno da redovito obavljate prenatalne preglede.

trudnica na pregledu
Shutterstock 

2. Kontrola krvnog tlaka

Tijekom trudnoće, važno je redovito praćenje vrijednosti krvnog tlaka i održavanje istog unutar optimalnih granica.

3. Zdrava prehrana

Raznolika i uravnotežena prehrana ključna je tijekom cijelog života, a osobito tijekom razdoblja trudnoće.

4. Umjerena tjelovježba

Rekreacijsko vježbanje umjerenog intenziteta tijekom trudnoće je sigurno i povezano s nizom pozitivnih učinaka. No, prije započinjanja istog, obavezno se konzultirajte s izabranim liječnikom.

5. Prepoznavanje znakova upozorenja

HELLP sindrom je ozbiljna komplikacija trudnoće koja zahtijeva hitnu medicinsku pažnju. Prepoznavanje upozoravajućih znakova i simptoma ključni su za pravovremeno otkrivanje te uspješno liječenje HELLP sindroma, kao i povoljan ishod trudnoće.

Izvor: www.otkucajsrca.hr