BEBA: Vaša beba se već sada može roditi i vjerojatno ne bi bilo nikakvih problema jer je polako u terminu za porođaj. Klinički je potpuno zrela i sprema za život izvan trbuha. Ako morate na carski rez, vaš ginekolog će ga zakazati, ali ne prije 39. tjedna (osim ako ne postoje zdravstveni razlozi za raniji porođaj). Beba je teška od 2700 do 2950 grama, a dugačka oko 48 cm. I dalje dobija na težini - sada oko 14 grama na dan. Dječaci rastu brže od djevojčica i uglavnom su teži na porođaju. Mnoge bebe se rađaju s kosom, koja je dugačka 1- 3 cm. Nemojte se iznenaditi ako boja kose nije ista kao vaša. Ta prva kosica će ionako kod većine djece otpasti u roku od nekoliko mjeseci kad će početi rasti prva prava kosa.

MAMA: Završava se razdoblje mogućeg prijevremenog porođaja. Svakog dana možete očekivati početak trudova. Ovaj tjedan ginekolog će vas vaginalno pregledati kako bi utvrdio je li grlić maternice otvoren ili omekšao. Utvrdit će i položaj bebe.

Možda već odavno osjećate Braxton-Hicksove kontrakcije, ali sada će vjerojatno biti češće, duže i neugodnije. Trag krvi na rublju, može biti znak da ćete se poroditi za otprilike par dana, ili manje. (Ako imate teže krvarenje pozovite odmah svog liječnika). Ne zaboravite pitati liječnika za rezultate koje ste radili na streptokoke grupe B, kako bi u rodilištu mogli na vrijeme pripremiti antibiotike (ako su potrebni). Pratite bebine pokrete, pozovite odmah liječnika ako primijetite manju aktivnost od uobičajene.

Ako ste Rh-negativna trudnica, ne zaboravite to reći u rađaonici jer biste nakon porođaja trebali dobiti injekciju koja osigurava sigurnu sljedeću trudnoću.

Sada je teže nego ikad pronaći udoban položaj za spavanje. Ako možete, spavajte preko dana, san će vam dobro doći. U ovom periodu intenzivno ćete sanjati. Razlog tome je zabrinutost zbog porođaja i to što ćete uskoro postati majka. Ukoliko se osjećate loše i opterećeni ste brigama, porazgovarajte s partnerom ili sumnje razriješite kod liječnika. Odvojite dovoljno vremena za sebe.

Što vam je činiti?

  • Pripremite se za porođaj. Bebe rijetko dolaze na svijet bez najave, ali ako se to dogodi, bilo bi dobro da znate kako reagirati u toj situaciji. Najvažnija stvar da ostanete smireni i dopustite bebi da izađe ako je to naumila. Imajte nekoliko malih i velikih dekica pri ruci. Ako ste na putu, ali i kod kuće, nemojte sami presijecati pupčanu vrpcu. Nastavite put u rodilište ili pričekajte kola Hitne pomoći. Iznenadni porođaji vrlo rijetko završavaju s komplikacijama.
  • Nabavite autosjedalicu u kojoj ćete moći voziti bebu iz rodilišta. Raspitajte se kako se postavlja ili zamolite nekog iskusnog da vam pokaže.
VIDEO prikaz razvoja BEBE od 37. do 40. tjedna trudnoće!