Plodna voda štiti dijete u želucu od vanjskih ozljeda, buke, omogućuje mu slobodno kretanje i time stvara uvjete za simetričan razvoj skeleta i mišića.

Ono što se smatra normalnim je dovoljna količina amnionske tekućine, koja je bistra ili blijedo žuta i bez mirisa. No, tijekom trudnoće ili neposredno prije poroda može se dogoditi da plodna voda promijeni boju, a stručnjaci objašnjavaju zašto se to događa i je li opasno.

"Amnionska tekućina je bezbojna ili blijedožuta tekućina, bez mirisa. Ponekad su u njoj vidljive male količine sluzi sa sluznice, ali općenito bi trebala biti bistra. Svaka promjena boje ili mirisa amnionske tekućine tijekom trudnoće može ukazivati ​​na potencijalnu problema", kaže specijalistica ginekologije i opstetricije dr. Deborah Reines.

Također objašnjava na što točno ukazuju različite promjene boje amnionske tekućine.

Ako je amnionska tekućina:

  • crvena: označava krvarenje - često placenta;
  • tamnocrvena: označava da je krv hemolizirana - često povezana s fetalnom hemolitičkom bolešću
  • zelena: ova boja označava izlijevanje fekalnog materijala, što može značiti da beba u želucu pati
  • žuto (tamno/zlatno): označava prisutnost žuči - povezano s hemolitičkom bolešću ili prisutnost starog fekalnog materijala

Prva stolica - mekonij u amnionskoj tekućini

Ginekolog opstetričar dr. Petar Nasar iz Medicinskog centra "St. Agnes" iz Kalifornije ističe da je plodna voda prozirna ili svijetložuta, no ponekad se nakon probijanja vodenjaka može vidjeti tamnožuta ili tamnozelena plodna voda. To se događa kada beba izbaci prvu stolicu, odnosno mekonij u amnionsku tekućinu - razni su razlozi za to, a najčešće je to znak da porod kasni.

"Ako je plodna voda zamućena tijekom trudnoće, to ukazuje na neke probleme s bebom i da ona pati. Tada je potrebno da se trudnica odmah javi liječniku", kaže dr. Nasar.

S druge strane, ako se primijeti da je amnionska tekućina zelena u trenutku poroda, to uglavnom nije problem, ali će se bebina usta odmah nakon poroda očistiti od mekonija, kako ga ne bi udisala.