Ginekolozi računaju trudnoću od prvog dana zadnje mjesečnice kada u principu niste još uvijek trudni. U odnosu na trenutak začeća, ispravnije bi bilo u ovo vrijeme govoriti o pripremi vašeg jajašca za ovulaciju koja će uslijediti za 2 tjedna!

Ovo je ustvari vrijeme razmišljanja i planiranja trudnoće. U ovo vrijeme još imate mjesečnicu. Ako vodite ljubav pred kraj ovog tjedna, kod nekih žena se već sada može dogoditi ovulacija i začeće. No za većinu žena tek predstoji razdoblje kad će biti plodne i imati ovulaciju.

Sada se posvetite sebi i svom zdravlju. Izbjegavajte cigarete i alkohol te, ako baš ne morate, ne uzimajte nepotrebne lijekove, posebice u slučaju kroničnih bolesti, npr. epilepsije, jer se potencijalno štetni lijekovi trebaju još prije začeća zamijeniti s manje štetnim ili neštetnim lijekovima. Obratite pozornost na prehranu! Višak, kao i manjak kilograma mogu utjecati na reprodukcijsku sposobnost. Pokušajte prije trudnoće ostvariti i zadržati približno idealnu težinu te u dogovoru s liječnikom počnite uzimati folnu kiselinu.