Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JOŠ MALO I BEBA JE TU: Što sve možete očekivati u zadnja dva tjedna trudnoće?

Autor Sunčica Got

Ponekad se čini da zadnji period trudnoće traje dulje nego cijela trudnoća.

 Trudnica prekasno došla na pregled Izvor: Shutterstock

Trudnoća ide prema kraju i uskoro ćete upoznati svoju bebu. Beba je u posljednjim tjednima velika kao lubenica, počinje gubiti kremasti verniks kao i lanugo dlačice kojima je bila prekrivena i priprema se za izlazak. Gotovo su svi bebini sustavi spremni za život izvan maternice, a evo što se sve događa sa ženinim tijelom u posljednja dva tjedna trudnoće, piše Kingdom of baby.

Često mokrenje

Bebina je glava u ovom trenutku pozicionirana u vašoj zdjelici i zbog toga mjehur ima puno manje mjesta pa možete očekivati česte posjete zahodu.
Izbjegavajte kofein i ostale diuretike, ali svakako pijte dovoljno tekućine kako biste ostali hidrirani.

Vaginalni iscjedak

U gaćicama ćete viđati tragove sluznog čepa, bistre sluzi koja može imati primjese smeđe ili crvene boje, zbog pucanja žilica prilikom širenja. Ovi tragovi znak su da beba uskoro dolazi.

Natečena stopala i zglobovi

Tijelo proizvodi, ali i zadržava više tekućine nego inače, što uzrokuje oticanje ruku i nogu. Krećite se koliko god možete kako biste potaknuli cirkulaciju. Pijte dovoljno tekućine kako biste ispraznili višak iz tijela i spavajte sa stopalima podignutim na jastuku.

 trudnica u bolovima Izvor: Shutterstock

Pritisak u zdjelici

Kako se beba spušta, majka počinje osjećati sve veći pritisak u zdjelici, kukovima i mjehuru. Ovo može uzrokovati i bol u leđima i nagovijestiti dolazak bebe. Odmarajte se i umjereno krećite kako biste ublažili bolove i pritisak.

Braxton Hicks kontrakcije

Pripremni trudovi ili Braxton Hicks kontrakcije neredoviti su grčevi koji se javljaju u zadnjem tromjesečju i uglavnom prestaju kada majka promijeni poziciju. Ponekad mogu biti izrazito snažni, toliko da žena pomisli kako su nastupili pravi trudovi, no pravi se trudovi uvijek odvijaju u regularnim intervalima, za razliku od pripremnih.

Proljev

Čišćenje crijeva je prirodan način za ostavljanje dovoljno prostora bebi za gibanje. Također, proljev u zadnjim tjednima trudnoće često je znak da beba uskoro dolazi. Pijte dovoljno tekućine i jedite laganiju hranu u periodima proljeva.

Curenje mlijeka

Hormon prolaktin koji je odgovoran za stvaranje mlijeka, sada postaje izrazito aktivan i premašuje razine estrogena i progesterona te uzrokuje curenje kolostruma. Ovo je sasvim uobičajen simptom trudnoće u kasnoj fazi i nemate razloga za brigu.

 Jesu li bolje mame mlađe ili starije žene Izvor: Shutterstock

Promjene u energiji

U jednom ćete se trenutku osjećati toliko snažno i imat ćete osjećaj da možete baš sve, a u drugom ćete se jedva moći ustati s kauča i otići na zahod. Promjene energije pred kraj trudnoće su sasvim normalne, a trudnicama se savjetuje da, bez obzira na to kakav im je dan, čuvaju energiju za ono što slijedi.

Nesanica

Nesanica je u svim tromjesečjima česta pojava, iz različitih razloga, a sada je znak da beba uskoro dolazi. Pokušajte u krevet odlaziti uvijek u isto vrijeme, nakon opuštenog tuširanja i bez ekrana.

Možda će vas zanimati

Najnovije