Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PLAČETE NA REKLAME? 12 čudnih i pomalo smiješnih simptoma prva 4 mjeseca trudnoće  

Nisu samo mučnine i čudni mirisi u pitanju, neki simptomi trudnoće se i ne spominju, a čine se baš zanimljivima

 trudnica plače Izvor: Shutterstock

I prije negoli se pokažu dvije crtice na testu za trudnću, intuitivno, mnoge žene osjećaju da su trudne. Jedan od prvih simptoma trudnoće je izostanak menstruacije, a potom na red dolaze i jutarnje mučnine, intenzivno osjećanje raznih mirisa koje prije niste primjećivali. No postoje i simptomi trudnoće koje buduće mame navode, a koji nisu baš klasificirani kao tipični, koje nećete pronaći na stranicama o trudnicama niti u medicinskim priručnicima i koji su pomalo 'čudni' i smiješni. No, ne možemo ih zanemariti.

1. Kihanje
Stvarno?! Da, ovo je jedan od čudnih i smiješnih simptoma rane trudnoće. Zbog povećanog protoka i volumena krvi, nosovi trudnica postaju osjetljiviji i dolazi do kihanja.

2. Baš i nije očito da ste trudni!
Navodno, prvu trudnoću možete dugo 'skrivati', a prije ćete izgledati kao da ste se malčice udebljali nego da ste trudni. Trudnički trbuščić se u prvoj trudnoći počinje vidjeti tek u 5. ili čak 6. mjesecu trudnoće.

3. Ne da želite neku hranu, nego vam je odbojna
U uobičajeni simptom trudnoće ulazi žudnja za određenom vrstom hrane. No puno je češća pojava da trudnice osjećaju gađenje prema nekim okusima koji su im do tada bili posve prihvatljivi ili koje su čak obožavali. I ne samo okusi, i neki mirisi toliko potiču u vama želju da povratite da je to neopisivo.

4. Morate jesti, inače...
Bez obzira na osjećaj mučnine, koji može biti nepodnošljiv, jednostavno morate jesti. Zapravo, jedini način da ne povraćate ili ne osjećate mučninu jest da – jedete. Zato često možete vidjeti trudnice kako u rukama drže bljutave krekere i kontinuirano nešto grickaju.

5. Plačete i kad gledate reklamu za pseću hranu
Dakle, neobjašnjivo je kako vam hormoni počinju utjecati na ponašanje i ispoljavanje emocija, a dovoljno je da na bilo kakvom reklamu vidite neku slatku životinjicu ili majku s djetetom ili par koji se voli... Gotovi ste, suze krću same od sebe.

6. Promjene u osobnosti i interesima
Primjećujete kako vam se polako mijenjaju interesi, a neke stvari i ciljevi kojima ste prije bili predani gube svoje mjesto na ljestvici vaših prioriteta. Možda do trudnoće vas kuhanje i pripremanje kolača uopće nije zanimalo, a sada, odjednom, stranice s receptima postaju vaša omiljena online destinacija.

7. Jaaako ste umorni, i to stalno
Dakle, riječ je o vrsti umora koja obuzima cijelo vaše tijelo, od glave do pete, a krevetu ne možete odoljeti. Kada zaspete usred dana, to je jednako dubokom snu usred noći. I nema te sile koja bi vas mogla odvojiti od kreveta.

8. Mislite i planirate kao da možete sve kao i prije
Ne, u vašu glavu nikako ne id einjenica da ste trudni i da vaše tijelo više ne može izdržati napore koje ste prije mogli podnositi. I ne samo to. Vi imate velike planove do zadnjeg dana prije odlaska u rodilište, a mislite da ćete biti u top fomi već tjedan dana nakon poroda.

9. Najdraži hobi – istraživanje interneta
Možete satima i satima pretraživati razne stranice o trudnoći, majčinstvu pa se malo pogubite na tsranicama za uređenje stanova, raznim blogerima. Do dana poroda, postat ćete hodajuća enciklopedija.

 žena osjeća čudan miris Izvor: Shutterstock

10. Osjetilo njuha vas izluđuje

Čuli ste da trudnice imaju pojačan njuh? E pa to i nije baš tako dobra stvar, a to shvatite onoga trenutka kad vam se dogodi. Osjetilo njuha može biti toliko istančano da ćete osjetiti osobu koja je pila alkohol i dan prije nego što ste otišli s njom na čaj. Hm, a o ostalim mirisima da i ne pričamo.

11. Loše navike prekidate kao čarobnim štapićem
Zanimljivo je kako mnoge trudnice preko noći prestanu piti velike količine kave, prestanu pušiti, odjednom im alkohol postane nepotreban. I ništa od toga se ne događa s nekom posebnom mukom. Kao da dođe do reprogramiranja mozga...

12. Potreba za nježnošću partnera
Iako ste možda bili vrlo neovisni i samostalni, u trudnoći vam blizina partnera postane posebno važna. Imate potrebu da vas pazi i mazi, a bez izljeva nježnosti osjećate se kao riba na suhome. Eto, i to je jedna od čudnih promjena koje žene navode za razdoblje trudnoće. Što reći, hormoni rade svoje!

Možda će vas zanimati

Najnovije