Prenatalni vitamini su suplementi koji su namijenjeni trudnicama kako bi trudnoća bila što zdravija. Vaš liječnik će preporučiti vitamine prije začeća.

Zdrava prehrana je, naravno, uvijek dobra odluka. Posebno je važno tijekom trudnoće.

Koji su vam vitamini potrebni?

Obično sadrže:

- Folna kiselina

- Vitamin D

- Kalcij

- Vitamin C

- Tiamin

- Riboflavin

- Niacin

- Vitamin B12

- Vitamin E.

- Cink

- Željezo

- Jod

Nemojte sami birati vitamine, uvijek je bolje razgovarati s liječnikom koji su vam najpotrebniji i kako ih uzimati.

Koje prenatalne vitamine treba piti trudnica

Folna kiselina

Ako planirate trudnoću, folna kiselina je od velike važnosti. Sprječava urođene mane koje mogu utjecati na djetetov mozak i leđnu moždinu. Defekti neuralne cijevi pojavljuju se u ranoj trudnoći, prije nego što žena sazna da je trudna, pa je dobro popiti folnu kiselinu prije začeća.

Ako vaša beba već ima defekt neuralne cijevi, istraživanja su pokazala da uzimanje folne kiseline u nešto većoj dozi (koju preporuča samo vaš liječnik) tijekom prvog tromjesečja može pomoći kod tog oštećenja.

Koja hrana sadrži folnu kiselinu?

- Zeleno lisnato povrće

- Orašasti plodovi

- Citrusno voće

Iako je folna kiselina prisutna u ovim namirnicama, suplementi su važni, nemojte bježati od njih.

Kalcij

Beba uzima kalcij od majke kako bi se njezine kosti pravilno razvijale. Kako ne biste ostali bez kalcija i imali problem s kostima, suplementi su odličan izbor.

Jod

Jod je posebno važan za žene koje imaju problema sa štitnjačom. Nedostatak joda može dovesti do pobačaja, mrtvorođenosti, zastoja u rastu, mentalnih problema i gluhoće.

Željezo

Željezo pomaže vašem tijelu u stvaranju crvenih krvnih stanica. Važne su jer prenose kisik bebi, a on je jako potreban za pravilan razvoj.

Koje su druge hranjive tvari važne za trudnoću?

Postoje neki drugi dodaci prehrani koji će poboljšati vaše zdravlje tijekom trudnoće. Vaš liječnik može predložiti dodatke koji uključuju:

Omega-3 masne kiseline

Mogu se naći u masnoj ribi i orašastim plodovima. Istraživanja su pokazala da smanjuju rizik od prijevremenog poroda. Ako ne jedete dovoljno hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, razgovarajte sa svojim liječnikom o uvođenju suplementacije.

Kolin

Iako vaše tijelo proizvodi samo kolin, uglavnom ga dobivamo hranom. Bogati izvori kolina su govedina, svinjetina, piletina, riba i jaja. Neke ga žene nemaju dovoljno u trudnoći, a važan je za razvoj bebinog mozga.

Kada trebam početi uzimati prenatalne vitamine?

Prenatalne vitamine je najbolje početi konzumirati prije začeća. Posebno je važna folna kiselina! Pokušajte ga uzeti barem mjesec dana prije začeća. Liječnici sugeriraju da žene piju folnu kiselinu čak i kada nemaju planiranu bebu u bliskoj budućnosti.

Mogu li prenatalni vitamini imati nuspojave?

Neki vitamini mogu izazvati mučninu kod trudnica koje se već bore s istim problemom. Ako se to dogodi, razgovarajte sa svojim liječnikom. Možda će druge vrste vitamina drugačije utjecati na vas.

Željezo u vitaminima može dovesti do zatvora. Kod zatvora možete pomoći:

- prehrana bogata vlaknima

- unos veće količine tekućine

- vježbanje (samo ako je liječnik odobrio)

- nešto za omekšavanje stolice (samo ako se liječnik slaže)

Za bilo kakvo uvođenje vitamina prije ili tijekom trudnoće, uvijek prvo razgovarajte sa svojim liječnikom koji će vam dati najbolji savjet ovisno o vašem osobnom stanju.