Žensko tijelo izdrži velik napor i prolazi kroz brojne promjene kako bi na svijet donijelo bebu. Od trbuha, koji se rastegne do krajnjih granica, do trajne promjene oblika tijela, trudnoća jednostavno transformira žensko tijelo.
No ono što mnogi ne shvaćaju jest da će se tijelo još više promijeniti nakon poroda. A kad se to dogodi, budimo realni, ženini intimni dijelovi nikad više neće biti isti.

Slabljenje mišića dna zdjelice

Neke od najvećih promjena koje se događaju ženama mogu se vidjeti golim okom, događaju se već dok beba prolazi kroz porođajni kanal. Kao rezultat traume, porođajni kanal se zauvijek mijenja. Žali li neka mama što je zbog njezine bebe došlo do promjena? Naravno da ne. No želite li da vam kad kihnete pobjegne malo mokraće? Apsolutno da ne želite. Određene vježbe i vrijeme mogu izliječiti dio učinjenu štetu, ali ne može se popraviti baš sve. Zbog toga će neki dijelovi ženskg tijela ostati zauvijek promijenjeni.

Da beba može proći kroz porođajni kanal, vagina će se rastegnuti i nekoliko puta više od svoje izvorne veličine. Kada se to ne bi dogodilo, beba ne bi mogla proći kroz porođajni kanal i porod bi se trebao odviti carskim rezom. Kao rezultat tog rastezanja, rodnica može ostati rastegnuta i 'mlohava', nekad kratkoročno, ali ponekad i trajno.

Prema studiji iz 2009. godine, mišići dna zdjelice mogu se rastegnuti tri puta više od svoje originalne veličine kako bi beba prošla kroz porođajni kanal. Prema klinici Mayo, ako se Kegelove vježbe rade svakodnevno, dio te mišićne snage rodnice može se vratiti.  

Promjena boje vulve može biti trajna

Tijekom trudnoće, višak krvi usmjerava se u vulvu zbog potreba maternice i bebe. Kada se to dogodi, boja vaginalnog otvora može se privremeno promijeniti. Međutim, ako dođe do hiperpigmentacije, dolazi do trajne promjene i vulva bi nakon poroda mogla postati tamnija. Trudnoća i porod mijenjaju mišiće dna zdjelice čineći ih slabijim pa se i seks i orgazam nakon poroda mogu promijeniti.

Kada su mišići dna zdjelice oslabljeni, seks ženama nije ugodan. A budući da trudnoća i porod uzrokuju slabljenje tih mišića, mnoge žene govore da ne uživaju u seksu kao prije trudnoće. Ako se Kegelove vježbe izvode dosljedno, postoji mogućnost vraćanja većeg dijela mišićnog tonusa koji se izgubio, a samim tim seks će postati manje bolan i užitak se može vratiti.

Nakon poroda, zbog neravnoteže hormona, proći će neko vrijeme dok se menstruacija ne vrati, posebno ako žene doje. Kad se mjesečnica vrati, može biti lakša ili teža od one kakva je bila prije trudnoće.
Prema klinici u Clevelandu, mnoge žene svjedoče da im se menstrualni ciklus nakon trudnoće promijenio. Način na koji će se mjesečnica mijenjati, povezan je s tim koliko su se cerviks i maternica promijenili nakon trudnoće. Sve ovisi o tome koliko se tijelo iznutra promijenilo nakon poroda.

inkontinencija
Shutterstock 

Inkontinencija nakon poroda

Trčanje, smijanje, kihanje i bilo koja druga aktivnost naporna za zdjelicu može prouzročiti male nezgode ženama nakon poroda. I ako vam se to dogodilo, postoje načini da se stanje poboljša, ali potpunog oporavka nema.

Ako žene imaju problema s inkontinencijom nakon poroda, to je rezultat slabljenja mišića zdjelice i oštećenja živaca mokraćnog mjehura.
Iako postoje načini za poboljšanje problema pomoću vježbi, nekada je šteta nepopravljiva. Ali bez obzira na promjene, koje je tjelo doživjelo, promjena koju je dijete unijelo u vaš život je neprocjenjivo vrijedna i zbog toga nemate za čime žaliti. Stoga, uživajte u svom novome tjelu mame i svojoj srećici.