Cijelu Hrvatsku potresla je vijest o novorođenoj bebi pronađenoj u smeću u Zaprešiću. Policija još istražuje okolnosti slučaja, a prema neonatolozima, porođaj se dogodio netom prije nego što je dječak ostavljen, pretpostavlja se oko dva sata nakon što je rođen. Također, pretpostavlja se da je majka porod obavila sama u tajnosti i bez pomoći.

Iako rođenje djeteta obično spada u najsretnije događaje u životu, trudnoća i porođaj te dani tijekom babinja ne donose samo fizičke promjene. Ne kaže se bez razloga da je trudnoća drugo stanje, a rođenje djeteta zauvijek mijenja život majke. Baby blues kao i postporođajna depresija se događaju i treba o tome razgovarati.

Pročelnik Zavoda za perinatalnu medicinu KBC-a Zagreb docentGordan Zlopaša za HRT je izjavio da je imao više slučajeva u kojima su žene skrivale trudnoću te je objasnio u kojim okolnostima se to događa.

"Mogu biti razni uzroci - neprihvaćenje okoline, strah žene, želja da je ostvarila brak s osobom s kojom je ostala trudna, a to se nije desilo. Ponekad se može raditi i o psihičkim bolestima koje mogu stajati u pozadini i koje mogu progradirati tijekom trudnoće i na kraju, nažalost, rezultirati i ovakvim tragičnim situacijama", rekao je te se osvrnuo i na koji način trudnoća utječe na mentalno stanje žene te može li hormonski disbalans dovesti do situacije da žena ostavi novorođenče na ovakav način.

"Trudnoća je u svakom smislu drugo stanje. Mislim, to je vrlo dobar naziv za trudnoću jer ona mijenja cjelokupni organizam žene, znači i u somatskom i hemodinamskom smislu, pa tako sigurno i u emocionalnom i u psihičkom. I nekakve tegobe koje su možda u tom smislu postojale prije trudnoće, u trudnoći se mogu kod nekih žena pogoršati i mogu dovesti i do ovakvih situacija", objasnio je te dodao da su imali situaciju negiranja trudnoće.

"Čak i u trenutku kada bi žena rodila svoje dijete i dok još bilo na pupkovini i mi smo majci pokazali da je to njezino dijete, ona je dalje govorila da ona nije trudna i da to ne može biti njeno dijete. Tako da, ta moć psihe i utjecaja psihe sigurno ima vrlo veliku ulogu", istaknuo je docent Zlopaša.

Postporođajna depresija - neke majke skrivaju i negiraju trudnoću i porod
Shutterstock 

Koji su simptomi postporođajne depresije?

Klinički se svaki oblik depresije dijagnosticira ako je dva ili duže tjedana prisutno barem 5 sljedećih simptoma:

  • Osjećaj tuge
  • Osjećaj usporenosti ili prevelika uznemirenost (razdražljivost)
  • Umor ili gubitak energije
  • Poteškoće koncentracije, neodlučnost
  • Gubitak interesa i užitka (uključujući i seks)
  • Misli o samoubojstvu
  • Osjećaji krivnje ili bezvrijednosti
  • Poteškoće spavanja (premalo ili previše spavanja)
  • Gubitak ili porast težine

Postporođajnu depresiju treba razlikovati od tzv. baby bluesa, koji se javlja kod većine žena nakon poroda (oko 80%). Radi se o blagim oblicima promjene raspoloženja u kojima majke mogu biti razdražljive, plačljive, zabrinute za zdravlje i smetene. Iako simptomi nalikuju depresivnim stanjima obično se povlače u roku od nekoliko dana i ne zahtijevaju liječničku intervenciju.

U jednom slučaju na 1000 žena javlja se pak postporođajna psihoza koja ulazi u teže i rjeđe psihijatrijske poremećaje. Osoba koja boluje od psihoza može patiti od vjerovanja da im neka osoba ili grupa ljudi želi nauditi, vidi ili čuje stvari koje u stvarnosti ne postoje, a misli i govor postaju kaotični i neorganizirani te u najmanju ruku čudni.

Postporođajnu depresiju treba razlikovati i od paničnog, odnosno tjeskobnog poremećaja kojeg karakteriziraju osjećaji straha popraćeni brzim kucanjem srca, bolovima u prsima te vrtoglavicama koji mogu biti toliko snažni da osoba misli da ih tijelo neće moći izdržati i da će umrijeti.

Postporođajna depresija - neke majke skrivaju i negiraju trudnoću i porod
Shutterstock 

Zašto dolazi do postporođajne depresije?

Uzroci postporođajne depresije nisu do kraja poznati. Biološki činitelji koji igraju veliku ulogu su hormonalne prirode jer nakon poroda tijelo značajno manje proizvodi estrogen i progesteron koji u trudnoći osiguravaju zdrav i normalan razvoj bebe. Također, smanjeno se proizvode i hormoni u tzv. tiroidnoj žlijezdi zbog čega se mame mogu osjećati umorno.

Emocionalni faktori u najmanju ruku su jednako važni. Osoba koja nejasno izražava osjećaje, ima negativan način razmišljanja, nisko samopouzdanje češće će bolovati od depresije. Osobe nižeg samopoštovanja nakon poroda će vrlo vjerojatno biti opterećene vlastitim izgledom.

Osobe koje ulaze u trudnoću neplanirano i bez jasno osviještenog identiteta porodom mogu pojačati osjećaj nezadovoljstva u životu. Vrlo su važni i odnosi s partnerom te podrška obitelji i prijatelja jer dobri odnosi s ljudima djeluju kao zaštitini mehanizam protiv većine bolesti. Također, društvo i okolina imaju velik utjecaj na razvoj bolesti.

Majke koje su tradicionalnije u svojim stavovima će teže priznavati da ne osjećaju dovoljnu privrženost prema djetetu jer smatraju da je neprihvatljivo osjećati tako nešto.

Rastrganost između očekivanja društva te stvarnih osjećaja može produbiti depresiju kao i dodatno poremetiti odnos sa bebom te partnerom. Šutnja i sakrivanje troši energiju koja je već samom bolešću smanjena na rezerve.

Od postporođajne depresije mogu patiti i očevi. Strah od odgovornosti, gubitka slobode, financijske brige mogu biti okidači za razvoj bolesti. Pošto muškarci u prosjeku teže izražavaju osjećaje od žena, šutnjom se kao što smo i ranije spomenuli problem dodatno pogoršava.

Postporođajna depresija - neke majke skrivaju i negiraju trudnoću i porod
Shutterstock 

Kako se postporođajna depresija liječi?

Depresija se kao i svaka druga bolest liječi. Jedna od učinkovitih psihoterapija je kognitivno-bihevioralni pristup koji dokazano može djelovati jednako uspješno kao i medikamentna terapija. Treba osvijestiti svoja negativna uvjerenja o nesposobnosti za izvršavanje majčine uloge koja će vješt terapeut preoblikovati upozitivnija i funkcionalnija vjerovanja o sebi.

Partner bi se trebao priključiti terapiji te bi otvoreno trebao razgovarati o svojim strahovima i brigama. Ako bi bilo potrebno, uzimaju se i antidepresivi koji pomažu da se podigne razina energije i optimizma.

Edukacija o problemu je najvažnija

Na taj način smanjit će se krivnja i nećete misliti da ste jedinstveni u problemu. Obavezno razgovarajte s drugim mamama, koristite internetske portale koji su prepuni ovakvih tema. Govorite o svojim problemima svakome koji vas je spreman čuti, samo pazite da ne preopteretite sugovornika. Izbjegavajte samoću i fizički se aktivirajte.

Zatražite pomoć od partnera oko kućanskih poslova i noćnih hranjenja kako bi dio vremena mogli provesti u prirodi. Ne zaboravite, svi koji su počeli raditi na riješavanju problema sa depresijom s vremenom su postali manje depresivni i sretniji. Ništa ne traje vječno pa tako ni depresija.