Oporavak nakon porođaja ovisi o puno faktora, a carski rez je operacija nakon koje ipak treba proći više vremena do povratka u uobičajene aktivnosti. 

Healthine piše da biste se trebali posavjetovati s ginekologom i oko vožnje automobila. Naravno, u redu je biti suvozač u automobilu, ali kao vozač pričekajte barem dok vaš ginekolog ne kaže da je sve u redu.

Carski rez je operacija koja nosi rizike i posljedice tijekom oporavka

Zabrinutost oko carskih rezova i prijevremenog porođaja usredotočena je na vaše fizičke sposobnosti i rizike povezane s učincima lijekova protiv bolova. Carski rez je teška operacija, što znači da nosi ozbiljne rizike i posljedice tijekom razdoblja oporavka. Nije neuobičajeno da vam raspon pokreta bude ograničen kirurškim zahvatom zbog mjesta reza i mišića uključenih tijekom postupka.

Ovi jednostavni, ali neophodni pokreti mogu utjecati na vašu sposobnost sigurne vožnje:

  • okrećući glavu da provjerite mrtvi kut
  • pomičući nogu da dodirnete pedale
  • vezanje sigurnosnog pojasa
  • donji dio pojasa koji se trlja o trbuh

Nadalje, zbog bola koji je često povezan s oporavkom od carskog reza, uobičajeno je da su potrebni lijekovi na recept za ublažavanje tegoba. Zbog toga postoji rizik za potencijalno smanjeno vrijeme reakcije u vožnji što vas može učiniti nesigurnim vozačem.

Koje aktivnosti odgoditi tijekom oporavka

Dok se oporavljate od carskog reza, ne smijete se naprezati, a ovo sljedećih aktivnosti, tijekom ranog razdoblja oporavka od carskog reza, razgovarajte sa svojim ginekologom.

  • Izbjegavajte dizati bilo što što je teže od bebe tijekom prvih 6 do 8 tjedana.
  • Izbjegavajte spolne odnose prvih 4 do 6 tjedana.
  • Pričekajte 4 do 6 tjedana prije vježbi ili aktivnosti koje mogu uzrokovati otežano disanje.
  • Pričekajte da vam rez zacijeli prije kupanja ili plivanja.

Kad trudnica ne bi smjela voziti auto

Kad smijete voziti auto nakon carskog reza
Shutterstock 

Što se tiče trudnoće, ovo je 5 situacija u kojima nikada ne biste trebali sjesti za volan.

1. Ako patite od jakih mučnina

Ako patite od intenzivnih mučnina, izbjegavajte vožnju. Za volanom može biti kritičan i jak inezaustavljiv kašalj, a zamislite kako je kad kontinuirano osjećate želju za povraćanjem. I, što je još otežavajuće, ona često dolazi u mokbinaciji s vrtoglavicom.

2. Ako teško zauzimate udoban položaj

Prisiljeni ste previše gurnuti unatrag sjedište pa nogama teško dohvaćate pedalu kočnice, gasa ili kvačila… ili ako zavežete pojas, a on vas previše zateže. Morate biti u polubočnom položaju jer osjećate pritisak. Dakle, ako iz bilo kojeg razloga ne možete zauzetu udoban položaj, nemojte voziti.

3. Ako ne možete napraviti stanku

Odnosno, izbjegavajte gužve u prometu, ali i duža putovanja tijekom kojih niste u mogućnosti napraviti stanke. U komadu smijete voziti najviše 1,5 do 2 sata. Tijekom stanke prošetajte 5 do 10 minuta kako biste potaknuli cirkulaciju.

4. Ako vam trudnoća ograničava kretanje

Ako se tijekom vožnje ne možete okrenuti da vidite mrtvi kut. U visokom stadiju trudnoće, možete osjećati bol u leđima i vratu, ili se samo osjećate nespretno, teško se krećete i pritom niste vješti u provjeravanju retrovizora, bolje je ne voziti.

5. Ako imate kontrakcije

Ovo bi moglo zvučati neozbiljno, ali nemojte se voziti u bolnicu ili rodilište kada vam krene porod! Jednostavno, nije sigurno: čak vas i najblaže kontrakcije mogu omesti u praćenju situacije u prometu.

Što je sa sigurnosnim pojasom?

Uvijek vežite sigurnosni pojas! Ako se bojite da bi pritisak od pojasa mogao naštetiti trudnoći, ne brinite, to se neće dogoditi. Pravilno postavljanje pojasa tijekom vožnje u trudnoći podrazumijeva postavljanje donjeg, poprečnog dijela ispod trbuha, tako da prelazi preko zdjelice, a gornjeg, dijagonalnog, preko ramena i između grudi (pojas nikako ne smije ići preko trbuha). Ni jedan ni drugi dio ne bi trebali biti previše zategnuti, ali niti opušteni.