Stoga, dobro je znati što očekivati kako biste se lakše snašli u majčinstvu i bili spremni na teške trenutke koji će vas dočekati kao novopečenu mamu.
Ne treba idealizirati niti tajiti - biti nova mama jako je teško. Vjerojatno nikada prije niste doživjeli da se morate brinuti o nekome tako potpuno bespomoćnom i da tu obavezu ne možete izbjeći. Bez obzira na to koliko bili umorni, bolesni, nervozni ili neispavani, vaša vas beba čeka.
Evo nekih od najtežih stvari za novopečenu mamu:

6. Nepodnošljiva iscrpljenost

Svatko se ponekad osjeća iscrpljeno. Međutim, do trenutka dok niste postala mama, ne znate što je istinska iscrpljenost. Nove majke, u prosjeku, spavaju samo jedan do tri sata bez prekida noću i tako prvih šest mjeseci bebina života. Međutim, ni kako bebe odrastaju, ne povećava se nešto posebno količina sna.

Prema studiji iz 2018. godine, tijekom prve godine bebina života, roditelji spavaju samo četiri sata i 44 minute noću što, priznat ćete, nije dovoljno.

Najteže situacije kad postanete nova mama
Shutterstock 

5. Strah od nepoznatog

Novopečene majke čine sve kako bi se što bolje pripremile za dan kada će beba doći na svijet. Međutim, ne možete se uistinu pripremiti da budete mama.

Postati novom mamom znači skočiti naglavačke u situaciju o kojoj ne znate ništa. No izbora nema. Nove mame uče u hodu i čine sve što mogu kako bi dobro zbrinule svoju bebu. Jesu li cijelo vrijeme savršene? Apsolutno nisu. Ali mame brzo uče i brzo im novi život s bebom postane prirodan.

4. Uvijek se osjećate kao da radite nešto krivo

Postoji toliko mnogo odluka koje, kao nova majka, morate donijeti pa se odjednom uhvatite da ste preopterećeni. Može vam se učiniti da je svaki izbor pogrešan. Majke žele ono što je najbolje za dijete. No, budući da svatko radi drugačije, teško je ne uspoređivati se s drugim mamama, njihovim izborima i životnim stilom.

Na kraju, sve što novopečene mame poduzmu za svoju bebu, njezino zdravlje i dobrobit je dobar izbor.

3. Problemi s dojenjem

Dojenje se prečesto objašnjava kao jedna od najprirodnijih stvari koje će svaka majka lako savladati. No, često nova mama treba pomoć i dojenje se ne čini kao najlakša stvar na svijetu, već je to izazov i za mamu i za bebu.

Prema studiji iz 2013., u danima nakon poroda, 92 posto novih mama izjavilo je da ima problema s dojenjem. Od tih majki, 50 posto je izjavilo da imaju problema sa začepljenjem ili bolnim bradavicama, a 40 posto je izjavilo da imaju osjećaj da ne proizvode dovoljno mlijeka. U obje skupine bol je bila najveći problem kod dojenja.

2. Stalna briga

Prije dolaska bebe, o stvarima, kao što su druženje s drugim ljudima, izlasci tijekom sezone prehlade i gripe, pronalaženje sjenovitih mjesta tijekom sunčanih dana i svakodnevna jednolična životna rutina, niste niti pomišljali. Međutim, kako je imunološki sustav beba nedovoljno razvijen, iznimno su osjeljive pa briga oko svakakvih sitnica postaje sastavni dio života.

Briga ne prestaje ni kada bebe malo porastu. Kako rastu i brige postaju veće, ali sve je to dio majčinstva i bit će vam tako do kraja života.

1. Stalna budnost

Biti nova mama znači biti stalno budna i prisutna. Nema zastoja. Nema pauze. Kada bebe trebaju svoje majke, one dotrče i uzmu sve što im od mame treba.

Mamama, koje žele odmor tijekom dana, sve je ovo prenaporno. Ali to je samo privremeno. Kako bebe stječu navike i privikavaju se na raspored, majke imaju sve više vremena za sebe, što će umornim, zabrinutim i stalno budnim mamama biti pravo osvježenje.