Svakom roditelju uistinu je potrebna pomoć oko novorođene bebe, no ta pomoć ne mora nužno biti ona za koju baka misli da je treba pružiti. Tanka je linija između pomaganja oko novorođenčeta i uplitanja ili nametanja vlastitih roditeljskih tehnika i uvjerenja. Kako biste izbjegli dnevne nesuglasice, sačuvali živce i imali sjajnu suradnju, sve što trebate napraviti jest dogovoriti se.

Razumijevanje Razumjeti baku u njezinim nastojanjima da pomogne, prvi je korak prema kvalitetnoj komunikaciji. Ta baka svoje je dijete (vas ili vašeg partnera) odgajala i njegovala u posve drugo vrijeme. Otad su se stvari znatno promijenile, informacije su postale dostupnije i briga za bebu dosegla je drugu razinu. Vaša je zadaća da te informacije proslijedite svojoj desnoj ruci. Ako imate priliku to napraviti tijekom trudnoće i odrediti s bakom osnovne parametre, poslije će vam prilagođavanje novoj situaciji biti bezbolnije – i jednoj i drugoj. Nikako baki nemojte pristupati tako da se osjeti neželjenom ili samo kao ispomoć. “Ne želim da mi...”, “Nemoj mu/joj to...”, “Maknite se” stoga nisu rečenice koje mogu donijeti rezultate. Upravo suprotno, frustracije se mogu povećati, a generacijski jaz postati velik kao neboder.

Ono što sigurno stoji jest da bake i djedovi trebaju igrati ulogu baka i djedova – biti podrška roditeljima.

Kako osigurati dobru pomoć? Pokušajte s rečenicama: “Važno mi je da mi pomogneš oko...”, “Znači mi puno kada skuhaš ručak”, “Volim se odmoriti u vrijeme kada...” Motivirajte baku da vam pruži pomoć kakvu zaista trebate. Baka bi željela napraviti sve, željela bi dati sve savjete koje ima i rijetko će koja biti spriječena u tome. Kada slušate savjete koji vam se čine besmislenima, nemojte reagirati burno. Saslušajte baku jer su to uvjerenja s kojima je živjela jako dugo i s kojima je odgajala svoju djecu najbolje što je znala. To je sasvim uredu, zar ne? Predlažemo da na bakine “nemoguće” kritike i savjete sasvim mirno odgovarate rečenicama poput: “Da, i ja sam čitala/čula/primijetila da su roditelji to nekada radili na taj način, no pokazalo se da je drugi način učinkovitiji.” Ili: “Naravno, nekada se radilo baš tako, no preporuke liječnika u današnje su vrijeme...” Kada vam daje savjete poput: “Trebala bi ga/je podojiti”, “Pazi kako držiš glavicu”, “Obavezno joj/mu stavi kapu i navuci duplu benkicu”, koji su za vas zapravo trošenje riječi, dizanje živaca i pametovanje, zaključite vrlo jednostavno da je to zapravo samo verbaliziranje bakinih misli. Ostaci vremena kad ste vi ili vaš partner bili baš tako male bebe kako je sada unuče pred njom.

Takav način komunikacije s bakom anulirat će negativne konotacije prema nekadašnjem odgoju (ne zaboravite, taj je odgoj njezin odgoj), a povećati razumijevanje, podršku i zahvalnost zbog toga što vam je voljna pomoći i biti tu za vas i bebu.

Ono što će vam doista trebati kada beba dođe kući jest:

  • čist dom
  • čisto rublje
  • domaća kuhana hrana
  • san i odmor
  • vrijeme s partnerom
  • 15 minuta dnevno samo za sebe

Možete li, realno, sve to imati pod kontrolom brinući se istodobno za svoje novorođenče? Vjerojatno biste mogli da se sjajno organizirate i imate dobar raspored, ali imate li još jedan par ruku pokraj sebe, koji je željan pomoći i zaljubljen je u svoju novu obiteljsku titulu, nema razloga da ga ne uposlite već prvog dana. Sjednite s budućom bakom i dogovorite se, odnosno zamolite je da vam pomogne u točno određenim stavkama. Tu ćete, zapravo, pomoći baki da se snađe u svojoj ulozi i osjeća vrijednom članicom umjesto smetalom i zanovijetalom, smanjit ćete tenzije u kući i svoje nezadovoljstvo, a dobit ćete i dobrog suputnika. Dok ste vi s bebicom, baka može pospremiti dom, donijeti ili skuhati zdrav obrok za vas, uključiti perilicu i posušiti rublje; ako se, pak, želite na trenutak odmoriti, baka može nositi bebu i baviti se njome. Tako će svaka strana biti zadovoljna i sretna, svaka će imati vrijeme za sebe i ispunjavati svoju ulogu na najbolji mogući način.

Kako ćete se odnositi prema baki i njezinoj pomoći, ovisi samo o vama, a dobra priprema i organizacija, kvalitetan razgovor i dogovori, donijet će vam ne samo veliku pomoć u kući i oko bebe, nego možda i vrijednu prijateljicu koju do sada niste poznavali i iskrenu podršku u trenucima kada vam je to zaista potrebno.

Tekst: Josipa Brkić

Foto: Thinkstock