Većina beba plače više i spava manje nego što se to roditelji nadaju. To je jednostavno način na koji bebe izražavaju svoje osjećaje i potrebe. No dok većina beba plače ili se trza na podražaje iz svoje okoline, neke posebno osjetljive bebe reagiraju burno na podražaje koje druge bebe ne zapažaju. To se može pripisati temperamentu djeteta – osjetljiva je beba jednostavno takva rođena. Mokra pelena, jarko svjetlo, etiketica na odjeći koja žulja, zviždanje ekspres-lonca, dekica koja grebe – svaka od tih stvari može prekomjerno uznemiriti bebu čija se osjetila (jedno ili više njih) lako preopterete.

Ako imate osjetljivu bebu, najbolji način da je održite radosnom i zadovoljnom jest izbjegavanje svih onih stvari koje joj smetaju, koliko je to moguće, i smanjenje intenziteta podražaja u njenoj okolini. Evo kako možete izbjeći najčešće “krivce” za nezadovoljstvo vaše bebe.

Sluh

Ako vašoj bebi smetaju glasni zvukovi, govorite joj i pjevajte tiho, sklonite glasne igračke i stišajte ili isključite radio, CD-player, televizor, zvono telefona i mobitela.

Vid

Ako vaša beba burno reagira na vizualne podražaje, prigušite svjetla u njenoj sobi ili stavite sjenila na svjetiljke te svedite vizualnu stimulaciju na minimum – izbjegavate imati uključen televizor dok je budna i birajte joj igračke nenametljivih boja i dizajna.

Dodir

Ima li vaša beba kožu osjetljivu na sve s čime dolazi u kontakt, često joj mijenjajte pelene i odijevajte je u udobnu odjeću – idealna je pamučna glatkih rubova, a gumbićima i ovratnicima. Plahtu krevetića prekrijte mekom dekicom prije nego što bebu stavite spavati kako joj ne bi smetao hladan dodir plahte i održavajte temperaturu sobe i vode za kupanje na razini koja joj najviše odgovara.

Drugi podražaji

Budite posebno nježni kad uzimate bebu u naručje i držite je, ograničite broj igračaka koje joj dajete, izbjegavajte velike gužve i smanjite dnevne aktivnosti poput igraonica, rođendana i slično. Razgovarajte s pedijatrom ako vas bilo što zabrinjava, no imajte na umu da mnoge bebe prerastu tu fazu preosjetljivosti kad se naviknu na užurbani ritam svijeta oko sebe, i opuste se.

Tekst: Snježana Krčmar

Foto: Thinkstock