Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pomoć kod začepljenog nosića bebe

Dječji nosići moraju se održavati vlažnima i prohodnima. Djetetu, naime, smeta začepljen nosić, stoga diše na usta, ne može normalno spavati niti jesti. Nos curi, koža oko nosnica počinje se crvenjeti, a svako brisanje nosa mala ...

 čiscenje bebinog nosića

Prirodnom procesu samočišćenja nosića mogu naškoditi razni čimbenici. Katkad su to virusne i bakterijske prehlade što se najčešće događa zimi, no to može biti i suh zrak koji dolazi isušvanjem prostorija grijanjem, štetne tvari iz okoliša te nedovoljno unošenje tekućine. Ako uzrok nisu virusi i bakterije, začepljen nosić je izvrsna podloga za njihovo razmnožavanje što dovodi do prehlada i bolesti.

Začepljen nosić muči dijete i oteževa mu disanje. Dijete zbog toga postaje nervozno, razdražljivo, slabije jede i ne može mirno spavati. Ako prehlada sa začepljenim nosićem potraje, dijete može zbog slabijeg apetita izgubiti i na težini što smanjuje otpornost organizma i potiče širenje infekcije ili pak razne komplikacije. 

Čime čistiti nosić

Nosić je najbolje čistiti fiziološkom otopinom ili sprejevima za nos na bazi morske vode. U slučaju prehlade, dobro je čistiti nosiće češće i time spriječiti da začepljenost kanalića doprinese pogoršanju prehlade.

Kako djetetu očistiti nos?

"Dojenčetu je najbolje sprej za nos dati u ležećem položaju. Kod većeg djeteta je drugačije i vrlo je važan položaj u kojem se aplicira sprej. Ako se radi o tome da se uz smanjivanje otoka sluznice želi utjecati i na sinusno ušće u nosu, onda se dijete mora staviti u vodoravan položaj, a glava mu mora biti niže od tijela. U tom će položaju kapljice doprijeti na pravo mjesto i djelovati tamo gdje se sinus drenira u nos. Na taj način će se otvoriti sinusno ušće, sekret će se iz sinusa izliti u nosni hodnik, oteretiti sinus i smanjiti pritisak i nelagodu u glavi djeteta", savjetuje Verica Jačmenica Jazbec, dr.med., spec za dječje bolesti.

Savjet više...

  • začepljen nos kod dojenčadi možete olakšati majčinim mlijekom koje ukapate u bebin nosić
  • kod starije djece učinkovite su inhalacije parom s dodatkom kamilice ili kadulje
  • kapi sljezovog korijena također su učinkovite kod začepljenog nosa
  • održavajte vlažnost sobe
  • stavite malo eteričnog ulja eukaliptusa u eteričnu lampu, no ne blizu dječjeg krevetića

Foto: Thinkstock

Najnovije