Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MOŽDA NISTE ZNALI O TRUDNOĆI I OVULACIJI: Možete zatrudnjeti i tijekom menstruacije!

Možda smo svi upoznati s nekim osnovnim znanjima o ovulaciji i trudnoći, ali onako usput 'pokupili' smo i hrpu krivih informacija koje nas možda drže u zabludi.

 par se drži za ruke Izvor: Shutterstock

U medijskom prostoru velik je broj poluistina (i potpunih laži) o ovulaciji i trudnoći. Znate li razlikovati činjenice od fikcije?

1. činjenica: Ženama je potrebno i nekoliko mjeseci da zatrudne

Možda ste stekli dojam da svaka žena može lako ostati trudna. Jednom ste u krevetu s voljenom osobom, i to je to – ostat ćete trudni. Činjenično, situacija je posve drugačija.

Istina je da neke žene ostanu trudne odmah prvi mjesec. No sasvim je normalno i da zatrudnite nakon šest mjeseci. Nekim je parovima potrebno i godinu dana, što je također u granicama normale.

Koliko brzo možete očekivati da ćete ostati trudni? Prema jednom istraživanju 68 posto parova čekalo je dijete tri mjeseca nakon što su to intenzivno pokušavali. Nakon godinu dana, zatrudnjelo je 92 posto žena. Sve te žene koristile su neku od tehnika praćenja plodnosti. Dakle, nisu slučajno ostale trudne.

Što ako ne ostanete trudni nakon godinu dana pokušavanja? U tom slučaju svakako posjetite svog liječnika. Ako imate 35 ili više godina, posjetite liječnika već nakon šest mjeseci.

2. činjenica: Ovulacija se ne događa uvijek 14. dana ciklusa

Ovulacija se može dogoditi na 14. dan ciklusa, ali i ne mora. Kod nekih žena ovulacija počinje već 6. ili 7. dan, ali može se dogoditi i 19. ili 20. dan, što nije rijetkost.

 ovulacijski kalendar Izvor: Shutterstock

Većina ljudi smatra da se, s obzirom na to da ženski ciklus u prosjeku traje 28 dana, ovulacija događa sredinom ciklusa, odnosno 14. dan. Ključna je riječ ovdje – u prosjeku. Zdrava žena može imati ciklus koji traje samo 21 dan ili čak 35 dana. Sve to smatra se normalnim. Sukladno trajanju ciklusa, pomiče se i dan ovulacije.

3. činjenica: Ovulirati može bilo koji jajnik

Ne događa se kod svake žene da jedan mjesec ovulira jedan, a idući mjesec drugi jajnik. Ovulacija se može 'prebacivati' s jednog na drugi jajnik, ali i ne mora.

Također, uobičajeno je da žene češće ovuliraju na jednoj strani tijela nego na drugoj. Je li to lijevi ili desni jajnik, ovisi o nizu faktora. To je i razlog zašto neke žene ovulacijsku bol češće osjete na jednoj strani tijela.

Koji jajnik oslobađa jajnu stanicu, ovisi o tome koji ima folikul (koji sadrži jajašce u razvoju) koji dostiže posljednju fazu zrelosti. Na početku ciklusa počinje se razvijati nekoliko folikula u svakom jajniku. Samo jedan (ili dva) proći će sve faze razvoja do ovulacije. Kad više folikula otpusti jajnu stanicu, dolazi do začeća dvojajčanih blizanaca.

4. činjenica: Možete zatrudnjeti tijekom mjesečnice

Svaka žena može zatrudnjeti ako ima spolne odnose tijekom mjesečnice. Sposobnost začeća ovisi o periodu ovulacije koja nije izravno povezana s menstruacijom.

Neke žene pogrešno vjeruju da nisu u plodnom periodu ako još uvijek imaju menstruaciju. (To je razdoblje od pet do šest dana, kada je također moguće zatrudnjeti.) Ako je vaš menstrualni ciklus kratak, a ovulaciju imate 7. ili 8. dan, tijekom menstruacije, možete zatrudnjeti.

Sljedeća zabluda je da će menstruacija 'isprati' spermije s menstrualnom krvlju. No to nije istina. Menstruacija neće spriječiti spermu da dođe do vašeg reproduktivnog sustava.

5. činjenica: Kako biste lakše zatrudnjeli, imajte seks prije ovulacije

Ako želite zatrudnjeti, trebali biste imati spolni odnos i prije ovulacije. Seks dva dana prije ovulacije najvjerojatnije će vam pomoći da zatrudnite. Iako se na prvi pogled čini da više ima smisla to da je jajna stanica prisutna prije nego što se pošalju spermiji. Međutim, to ne funkcionira tako.

 par u krevetu Izvor: Shutterstock

Kao prvo, spermiji mogu preživjeti u ženskom reproduktivnom traktu do šest dana. Kako dani prolaze, spermiji će odumirati, pa ako imate seksualne odnose bliže ovulaciji, to bolje. No isto tako morate znati da oni ne moraju stići do jajne stanice u trenutku ovulacije.

Drugo, i možda najvažnije, jajna stanica vrlo brzo postaje neodrživa. Ako spermij ne oplodi jajnu stanicu u roku od 12 do 24 sata, ne može doći do trudnoće.

Ako uzmete u obzir ovaj kratak period održivosti, spolni odnos nakon ovulacije mogao bi biti prekasan.

6. činjenica: Ako imate spolne odnose svaki dan, to vam neće pomoći da brže zatrudnite

Ako to želimo, spolne odnose možemo imati svaki dan. No nema dokaza da će ženama to pomoći da brže zatrudne. Prije će dovesti do izgaranja i frustracije, posebno ako žena ne ostane trudna odmah prvi mjesec.

Više seksa ne znači nužno da će žena brže zatrudnjeti budući da začeće nije tako jednostavno. Postoje, naime, različiti fiziološki čimbenici koji utječu na trudnoću. No ako imate spolne odnose tri puta tjedno, veće su šanse da ćete pogoditi svoje najplodnije vrijeme.

7. činjenica: Znakovi ovulacije nisu uvijek očiti

Postoji mnogo načina na koje možete pratiti ili pokušati otkriti kada ovulirate, od mjerenja bazalne tjelesne temperature, promatranja cervikalne sluzi, do testova. Za neke su žene jedna ili kombinacija više metoda prihvatljive pa nemaju poteškoća s računanjem dana ovulacije. No to nije uvijek tako.

Nekad je svakodnevno mjerenje bazalne tjelesne temperature ženama prekomplicirano, kao i praćenje cervikalne sluzi. Neke žene se pitaju imaju li uopće kvalitetnu cervikalnu sluz. Čak i testovi za ovulaciju, koji su naizgled jednostavni, mogu biti komplicirani. Ako ste zabrinuti i ne možete pogoditi trenutak ovulacije, razgovarajte s liječnikom. Problemi s ovulacijom mogući su uzrok ženske neplodnosti.

8. činjenica: Ovulacija je samo jedan element trudnoće

Ovulacija je važna za trudnoću, ali za začeće je potrebno više od jajne stanice. Na primjer, sam put do jajne stanice mora biti prohodan. Ako su jajovodi začepljeni, ne može doći do trudnoće.

Također, važno je znati da neplodnost nema uvijek očite simptome. Neki se problemi s plodnošću (i kod muškaraca i kod žena) ne mogu otkriti bez laboratorijskog testiranja. Ovulacija je samo jedan dio 'slagalice' o plodnosti.

9. činjenica: Plodnost opada nakon 35. godine života

Nažalost, bez obzira na njezino zdravlje, ženina plodnost opada s godinama. Izgledi da žena zatrudni sa 40 godina puno su manji nego sa 30. Zapravo, plodnost se počinje strmoglavo spuštati prema dolje kada žena napuni 35 godina.

 starija trudnica Izvor: Shutterstock

Zato stručnjaci preporučuju da se žene starije od 35 godina, koje pokušavaju zatrudnjeti, posavjetuju s liječnikom.

10. činjenica: Možete zatrudnjeti nakon 40. godine

Zatrudnjeti nakon 40. nije nemoguće. Mnoge žene rađaju djecu nakon 40., pa čak i kasnije. Kao što smo rekli, nakon 40. godine raste rizik od neplodnosti, ali i od pobačaja i komplikacija u trudnoći. Ženama nakon 40. treba malo više vremena da ostanu trudne, ali ne postaju sterilne čim proslave 40. rođendan. Čak i ako ste u perimenopauzi, sve dok niste ušli u menopauzu, ako ne želite ostati trudni, trebali biste koristiti kontracepciju.

11. činjenica: I muška plodnost opada s godinama

Često u medijima čitamo o slavnim muškarcima koji su postali očevi nakon 60. To ostavlja dojam da muška plodnost nema dobnu granicu, što nije točno. Iako muškarci ne prolaze kroz biološki proces kao što je, primjerice, ženska menopauza, i muška plodnost opada s godinama.

Osim povećanog rizika od neplodnosti, trudnoća začeta s muškarcem starijim od 40 godina, mogla bi završiti pobačajem ili mrtvorođenim djetetom. Također, postoji povećan rizik od određenih bolesti poput autizma, bipolarnog poremećaja, šizofrenije i dječje leukemije.

Jedno je istraživanje otkrilo povećan rizik od problema s plodnošću kad su oba roditelja starije dobi. Točnije, u žena starih između 35 i 39 godina, koje su pokušavale ostati trudne s pet ili više godina starijim partnerom, šanse za začeće pale su sa 29% (na njihov najplodniji dan) na samo 15%.

12. činjenica: Kontracepcija ne uzrokuje neplodnost

Hormonska kontracepcija, ako je pravilno koristite, sprječava trudnoću. No, nakon što je prestanete uzimati, vaša se plodnost vraća. Istraživanja su otkrila da kontracepcija ne povećava rizik od neplodnosti.

Ponekad će žena imati redovite mjesečnice tijekom uzimanja kontracepcije, a nakon što prestane uzimati kontracepciju, menstruacije mogu postati neredovite. To može stvoriti dojam da je korištenje kontracepcije uzrokovalo neredovite cikluse, osobito ako je žena imala uredne cikluse prije uzimanja kontracepcije. To, međutim, nije točno.

Većina kontracepcijskih hormonskih pilula uzrokuje umjetni redoviti ciklus. Kad ih prestanete uzimati, ciklus preuzima naše tijelo.

Ponekad se dogodi da žena lako zanese svoje prvo ili drugo dijete, a kad pokuša imati još djece, doživi neplodnost. Ako je koristila kontracepcijske pilule moguće je da misli da je to razlog. No to nije točno. Sekundarna neplodnost nije uzrokovana upotrebom kontracepcije.

13. činjenica: Bilo koji položaj tijekom spolnog odnosa može rezultirati trudnoćom

Smatra se da je takozvani 'misionarski položaj' najbolji položaj za začeće. Međutim, nema dokaza da će žena na ovaj način lakše zatrudnjeti.

Svaki seksualni položaj, koji dovodi do približavanja spermija vratu maternice, može dovesti do trudnoće.

14. činjenica: Za trudnoću su važne zdravstvene navike prije trudnoće

Žene znaju da ne bi smjele pušiti ili piti tijekom trudnoće, kao i da bi se trebale zdravo hraniti. No, je li to važno prije začeća? Naravno da jest!

 pušenje Izvor: Shutterstock

Pušenje utječe na plodnost, i kod muškaraca i kod žena. Jasno je da je prestati pušiti preko noći teško, ali pokušajte prestati prije nego što zatrudnite.

Također, i prekomjerno pijenje alkoholnih pića, u fazi kada pokušavate zatrudnjeti, moglo bi naštetiti vašoj plodnosti. Dobro je znati i da ste u trenutku kad saznate da ste trudni, trudni već najmanje četiri tjedna.

Što se tiče prehrane, važno je da se zdravo hranite kada pokušavate zatrudnjeti.

15. činjenica: Kofein ne sprječava začeće

Nema jasnog stava o tome treba li žena potpuno prestati uzimati kofein kada pokušava zatrudnjeti. Jedno istraživanje provedeno u Danskoj pokazalo da će žene koji piju čaj lakše zatrudnjeti od onih koje piju gazirana pića. No čini se da kava nema utjecaja na plodnost. Većina stručnjaka slaže se da jedna šalica kave dnevno ne bi trebala predstavljati problem.

16. činjenica: 'Previše truda' ne dovodi do neplodnosti

Možda su vam nekada rekli da niste ostali trudni jer ste se previše trudili zatrudnjeti. To nije istina.

Nema dokaza da će 'previše truda' (što god to značilo) produljiti vrijeme do začeća. Zapravo, kao što smo već pisali veća je vjerojatnost da će žena zatrudnjeti ako je imala spolni odnos i prije ovulacije.

Možda će vas zanimati

Najnovije