Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKO TRUDNICA PIJE ALKOHOL I BEBA GA PIJE: Što biste vi napravili da vidite trudnicu s bocom votke?

Ako trudnica pije alkohol i beba ga pije!

 alkohol Izvor: Screenshot YouTube

Kada biste vidjeli ženu u poodmakloj trudnoći kako drži bocu alkohola, biste li zastali i skrenuli joj pažnju da to što radi nije dobro za njezino zdravlje i bebu i tako joj pomogli?

Buduće majke ne shvaćaju dovoljno ozbiljno posljedice konzumiranja alkohola od kojih je najporazniji fetalni alkoholni sindrom. Iz tog razloga YouTube kanal "Dennis Cee TV" napravio je skeč sa skrivenom kamerom u kojoj je djevojka s lažnim trudničkim trbuščićem imala zadatak da pije votku na ulici.

U boci je zapravo bila voda, a evo i reakcije prolaznika:

Ako trudnica pije alkohol i beba ga pije!

Fetalni alkoholni sindrom (FAS) skup je stečenih oštećenja koji se javlja u djece čije su majke konzumirale alkohol tijekom trudnoće. Sindrom nastaje kao posljedica štetnog utjecaja alkohola na nerazvijeni organizam bebe tijekom trudnoće. Nepovoljno djelovanje alkohola tijekom prenatalnog razvoja ploda dovodi do niza doživotnih poremećaja u djece poznatih pod nazivom fetalni alkoholni spektar poremećaja (fetal alcohol spectrum disorders, FASD), a fetalni alkoholni sindrom (FAS) najteži je oblik poremećaja.

Rana dijagnoza oboljelih te rana habilitacija samo sprečava razvoj sekundarnih komplikacija jer alkoholom uzrokovane promjene nisu izlječive te je najbolje spriječiti da do njih uopće dođe.

 Alkohol u trudnoći

Učestalost fetalnoga alkoholnog sindroma

Učestalost FAS-a među djecom predmet je intenzivnih istraživanja. Studije provedene u Italiji pokazuju učestalost FAS-a od 7 do 12 na 1000 školske djece, a poremećaja iz spektra FASD-a od 30 do 63 na 1000 školske djece. Slična učestalost procijenjena je i za SAD, gdje se pretpostavlja da pet posto djece boluje od nekog poremećaja iz spektra FASD-a. Istraživanja u našoj zemlji pokazuju da ni naše društvo nije imuno na taj zdravstveni problem te se učestalost FAS-a kreće oko 6 na 1000 školske djece, a blažih sindroma do 35 na 1000 školske djece.

To znači da pet posto dječje populacije može imati poremećaje iz spektra FASD-a. Upravo se izloženost ploda alkoholu tijekom trudnoće danas smatra najčešćim prirođenim uzrokom mentalnih poremećaja u djece.

Zato zapamtite!

1) Ako pijete u trudnoći, možete doživotno ozlijediti svoje dijete!

2) Svaka količina alkohola popijenog u trudnoći štetno djeluje na vaše dijete

3) Ne postoji razdoblje trudnoće kada je bezopasno piti alkohol!

4) Ako ste trudni, planirate trudnoću ili mislite da ste trudni, najodgovornije je i najsigurnije prestati piti alkohol

5) Ako pijete u trudnoći, prestanite! Što ranije u trudnoći prestanete piti alkohol, manje izlažete svoje dijete opasnosti.

6) Ako imate problem s konzumiranjem alkohola ili pitanja vezana za njegov učinak na trudnoću, obratite se svojem liječniku za pomoć! Time štitite sebe i svoje dijete.

7) Tijekom trudnoće vrijede sljedeća pravila: nema sigurne količine, nema sigurnog razdoblja, nema sigurnog alkohola!

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije