Dok ste s partnerom pokušavali začeti bebu, bili ste skloniji svakakvim seksualnim vratolomijama, ali sada, u trudnoći, niste baš sigurni koliko je seks poželjan, kakve poze su 'dobre' i može li vam naštetiti intenzivna seksualna aktivnost.

Posve je razumljivo ako imate puno pitanja. Svakoj ženi hormoni rade drukčije, nekima libido postane čak jači u drugome tromjesječju (zbog pojačanog estrogena) nego što je bio prije trudnoće, a neke posve izgube želju za seksom i potrebu za nježnošću.

No ako ste od onih sretnica kojima trudnoća nije ugrozila libido, ako vam je trudnoća bez komplikacija, liječnici ne vide nijedan razlog zašto ne biste uživali u seksu. Dapače, on je poželjan.

Koji su benefiti seksa tijekom trudnoće?

Seks tijekom trudnoće može vam donijeti neke 'slatke' dobrobiti, a ako znate koje su, možda ćete još više uživati u odnosu s partnerom.

• Riječ je o tjelesnom užitku koji emotivno povezuje partnere. Trudnoća je emotivno turbulentna, i za vas i za vašeg partnera. Redovitim uživanjem u seksu ostvarit ćete bliskost koja je potrebna za bolje međusobno razumijevanje.

• Seks je izvrstan je za vaše fizičko zdravlje. Jedan 30-minutni seks može sagorjeti oko 50 kalorija, a snižava vam i krvni tlak!

• Može ublažiti bol i nelagodu. Budući da orgazmi potiču oslobađanje oksitocina, hormona koji može povećati vašu toleranciju na bol, mogu pomoći kod bolova u leđima, ali i ostalih bolova povezanih s trudnoćom.

• Poboljšava san. Ne samo što vam seks u trudnoći pomaže da se opustite, već oslobađa i 'sretne' hormone.

• Podiže raspoloženje. Čak i ako ste jako radosni zbog svoje trudnoće, neki hormoni i dalje mogu uzrokovati tjeskobu. Oslobađanje oksitocina, koje dolazi s orgazmom, nije samo korisno za fizičku bol - može pomoći u povećanju intenziteta osjećaja ljubavi i radosti.

• U zadnjim tjednima trudnoće olakšava otvaranje. Orgazam potiče maternicu na kontrakciju. Osim ako se ne bližite kraju trudnoće i vaše je tijelo spremno za porod, ove kontrakcije nisu dovoljno jake da biste dobili trudove. No jednom kada vaša beba odluči da je vrijeme za izlazak, kontrakcije prouzročene orgazmom mogle bi vam pomoći. Dakle, ako ste za seks nakon 40. tjedna, nema razloga da ga izbjegavate.

• Olakšava oporavak nakon poroda. Budući da seks u trudnoći pomaže održavanju mišića dna zdjelice, svoje tijelo pripremate i za porod i za oporavak – i to orgazmom! Ako želite još bolje dovesti vaginalne mišiće u formu, pokušajte raditi Kegelove vežbe tijekom seksa.

par u krevetu
Shutterstock 

Je li osjećaj drukčiji tijekom trudnoće?

Sve ovisi o razini vaših hormona. Neke se trudnice mogu osjećati neugodno i nezgrapno, čak preosjetljivo u intimnom području, a nekima će zbog povećanih genitalija, orgazam biti puno intenzivniji nego prije trudnoće.

Ako ste preosjetljivi u intimnom području, lubrikanti vam mogu pomoći da olakšate nelagodu tijekom penetracije. No nemojte se ograničavati, možete uživati u oralnom seksu, ručnoj stimulaciji ili isprobati neke druge položaje.

Koji su najbolji položaji za seks?

Do drugog tromjesečja, pobrinite se da ne zauzimate položaje koji su vam opterećenje na trbuhu ili vas zadržavaju na leđima dulje vrijeme. Igračke poput vibratora mogu ostati na vašem seksualnom repertoaru, sve dok su čiste i odgovaraju vam.  

Jedan od najboljih položaja za seks u trudnoći je onaj na boku (miče opterećenje s leđa i s trbuha. Potom položaj pri kojem je trudnica  na partneru (omogućuje vam da kontrolirate i dubinu penetracije i stimulaciju klitorisa). Često se preporučuje i položaj u kojem partner penetrira straga (vaš partner ne mora manevrirati vašim trbuhom).