Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJČEŠĆI MITOVI O MUŠKOJ NEPLODNOSTI: Je li dob zaista nevažna i može li muškarac utjecati na svoju plodnost?

Autor Sunčica Got

Muška je neplodnost još uvijek tabu tema, ali svjesnost i pravovremena reakcija mogu pomoći.

 muškarac i žena Izvor: Shutterstock

Neplodnost je češća no što se misli, a suočavanje s njom parovima može predstavljati veliki izazov. Ona se definira kao nemogućnost začeća nakon godine dana nezaštićenih odnosa ako ste mlađi od 35 godina ili šest mjeseci ako ste stariji od 35 godina. Stručnjakinja za plodnost i trudnoću, Leah Hechtman, za Kidspot razotkriva najčešće mitove o muškoj neplodnosti. 

Mit 1: Neplodnost je rijetko muški problem

Statistike o neplodnosti razlikuju se od zemlje do zemlje no u većini je slučajeva omjer 50 : 50, iako se o muškoj neplodnosti manje i drugačije govori. Najčešći razlog muške neplodnosti je oksidativni stres, odnosno neravnoteža slobodnih radikala i antioksidansa koja dovodi do staničnog oštećenja.

Mnogo je različitih faktora koji utječu na oksidativni stres i time pospješuju mušku neplodnost. Neki od njih su debljina, rekreativna konzumacija droga i alkohola, manjak tjelesne aktivnosti i stres.

Mit 2: Dob nije važna

Novija istraživanja pokazuju da se i muškarcima smanjuje plodnost s godinama. Iako spermu mogu proizvoditi i u poznim godinama, njezina kvaliteta s vremenom opada.
Starija dob utječe na vrijeme pokušavanja začeća kao i na stopu pobačaja. Uz to, razine testosterona s vremenom se smanjuju što može utjecati na opadanje seksualne funkcije.

Mit 3: Muškarac bi trebao znati da je neplodan

U većini slučajeva, ne postoje očiti znakovi muške neplodnosti. Spolni odnosi, erekcije i ejakulacije uglavnom se odvijaju bez problema. Izgled i količina sperme naoko izgleda sasvim u redu. Da bi se ustanovila muška neplodnost, potrebni su medicinski testovi. 

Mit 4: Posao ne utječe na neplodnost

Potrebno je u prosjeku 72 do 76 dana za razvoj i sazrijevanje sperme, prije ejakulacije. Prema tome, muškarčevo zdravstveno stanje dva do tri mjeseca prije pokušaja začeća, značajno utječe na kvalitetu sperme.
Budući da je sperma osjetljiva na oksidativni stres koji dolazi iz okolišnih faktora, muškarci bi trebali biti svjesni eventualne opasnosti na poslu.

Muškarci koji rade s teškim metalima i pesticidima, izloženi su elektromagnetskoj radijaciji, toplini ili mehaničkim vibracijama, mogu imati probleme s neplodnošću. U takvim je situacijama važno da se muškarci drže sigurnosnih mjera, nose adekvatnu zaštitnu odjeću kako bi smanjili izloženost eventualnim opasnostima na poslu.

 muškarac na mobitelu Izvor: Shutterstock

Mit 5: Muškarac ne može poboljšati svoju plodnost

Razni su načini na koje muškarac može poboljšati svoju plodnost. Može prestati pušiti, smanjiti alkohol i održavati optimalnu težinu. Može potražiti stručnu pomoć i s partnericom i bližnjima otvoreno razgovarati o svom problemu. Pravilna prehrana uz ciljanu suplementaciju može biti od velike pomoći, no važno je provoditi je uz nadzor nutricionista.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije