Prvi tjedni trudnoće mogu biti emocionalno vrlo izazovni. To je vrijeme kada je trudnica puna tjeskobe i straha za zdravlje svoje bebe u razvoju pa će zasigurno puno vremena provoditi istražujući i analizirajući razne simptome.

Osobito jedan simptom - krvarenje u ranoj trudnoći - može izazvati strah, bez obzira radi li se o prvoj ili trećoj trudnoći. Krvarenje u ranoj trudnoći može biti povezano s implantacijom ili je posljedica nečeg ozbiljnijeg, ali kako to prepoznati?

Kako izgleda implantacijsko krvarenje, a što upućuje na nešto ozbiljnije?

Većini žena je svaki neobični grč razlog za uzbunu. Novi simptomi, zajedno sa strepnjom zbog promjena koje se događaju u tijelu mogu stvarati napetost, kao i strah od mogućeg gubitka trudnoće.

U ranim fazama trudnoće, otprilike 10 do 14 dana nakon začeća, mrlje ili krvarenje smatraju se normalnima. To se zove implantacijsko krvarenje, koje je uobičajeno i obično nije razlog za zabrinutost. Implantacijsko krvarenje nastaje kada se oplođeno jajašce pričvrsti za stijenku maternice.

Implantacijska krv razlikuje se od one zbog gubitka trudnoće po tome što je smeđa ili svjetlije boje. Ugrušci su često prisutni kod obje vrste krvarenja, ali kod implantacijskog krvarenja, krvarenje je blago i smanjuje se nakon nekoliko sati ili dana. Krvarenje kod pobačaja može početi lagano i sporadično, pa postati snažno s ugrušcima ili komadićima tkiva.

Ako vaše krvarenje nije ni pobačaj ni implantacijsko krvarenja, velike su šanse da je krenula mjesečnica.

Jednostavan način da odredite je li vaše krvanje menstrulno, implantacijsko ili je krenuo pobačaj su grčevi koji postaju sve snažniji, praćeni mučninom, proljevom, te pojavom ugrušaka koji su obično veći od normalnog. Krvarenje može nalikovati talogu kave i varirati u bojama od ružičaste do svjetlocrvene.

Rani pobačaj

Rizik od pobačaja najčešći je u prvom tromjesečju i javlja se u oko 10-15% trudnoća u kojima žena zna da je trudna. Ako se pobačaj dogodi prije osmog tjedna trudnoće, možda će ga biti teško prepoznati. Rani pobačaj može izgledati kao mjesečnica. Kasnije, krvarenje može postati obilno s ugrušcima ili komadićima tkiva od fetusa ili posteljice.

Jednom kada čujete otkucaje srca, obično oko osmog tjedna trudnoće, rizik od pobačaja se smanjuje na oko 5%. Unutar druge polovice prvog tromjesečja, 8-13 tjedana, rizik od pobačaja pada na 2-4%.

krvarenje u trudnoći
Shutterstock 

Svakoga puta kada menstruacija izostane ili dođe do snažnog krvarenja, dobro je konzultirati liječnika kako bi se isključio pobačaj ili izvanmaternična trudnoća. Krvarenje sa sluzi, krvnim ugrušcima i komadićima tkiva koje prate kontrakcije maternice, također zahtijeva posjet liječniku.

Može li stres uzrokovati pobačaj?

U većini slučajeva gubitak trudnoće nastaje kao posljedica genetskih grešaka ili u slučajevima kada se stanice ne dijele pravilno. Iako na pobačaj ne možete utjecati, postoje određene životne navike koje mogu doprinijeti povećanom riziku od gubitka trudnoće.

Korištenje rekreacijskih ili teških droga koje izazivaju ovisnost, pušenje, neliječeni dijabetes, problemi sa štitnjačom ili promjene na maternici kao što su polipi, fibroidi ili endometrioza, mogu povećati šanse za rani pobačaj.

Studija Scientific Reports iz 2017. istraživala je, može li stres biti povezan s povećanim rizikom za pobačaj. Njihovi nalazi potvrđuju da su psihološki stres, životni problemi ili napetost na poslu, povezani s povećanim rizikom od pobačaja.

Međutim, postoji i studija Nacionalne zdravstvene službe Ujedinjenog Kraljevstva koja ukazuje na nultu povezanost između stresa i ranog gubitka trudnoće.

Unatoč oprečnim podacima tih dviju studija, podrazumijeva se da smanjenje napetosti i stresa, poboljšava cjelokupno mentalno zdravlje, pa tako povoljno utječe i na trudnoću.