Možete li zatrudnjeti dok imate menstruaciju? Ovo je uobičajeno pitanje. Zapravo, uobičajena je zabluda da ne možete. Realnost je da je manja vjerojatnost da će žena zatrudnjeti tijekom menstruacije, ali je moguće. Menstruacija označava točku menstrualnog ciklusa u kojoj se jajna stanica, koja nije oplođena spermijem, odvaja i ispušta menstrualnom krvlju. No još uvijek je moguće oploditi jajnu stanicu tijekom menstruacije.

Evo najčešćih pitanja koja postavljju žene na ovu temu.

Imala sam normalnu menstruaciju, a trudna sam: kako se to dogodilo?

Začeće tijekom menstruacije ovisi o vremenu ulaska spermija u vaginu i početku ovulacije. Kada se jajašce oslobodi, ima samo 24 sata da se oplodi. Međutim, spermiji mogu opstati u genitalnom traktu do pet dana. Dakle, iako se čini kao da ste zatrudnjeli tijekom menstruacije, zapravo niste.

Trebali biste pratiti svoju mjesečnicu kako biste uistinu razumjeli što je menstrualni ciklus, a što druga vrsta krvarenja. Ovo je vrlo važno, ne samo radi utvrđivanja trudnoće već i radi identifikacije drugih ginekoloških problema, kao što su infekcije.

Kolika je vjerojatnost da ću zatrudnjeti tijekom menstruacije?

Iako se to događa, liječnici se slažu da je mala vjerojatnost da ćete zatrudnjeti tijekom menstruacije. Ciklus traje 28 dana, a krvarenje se računa prvim danom ciklusa. Ovulacija nastupa 14. dan ciklusa. Da biste zatrudnjeli, nešto bi se moralo poremetiti u ovom ciklusu. Mjesečnica će u većini slučajeva trajati dva do osam dana.
Ako ste imali spolni odnos osmog dana i ako spermiji mogu preživjeti u vašem reproduktivnom sustavu pet dana, još uvijek biste bili samo 12 dana u ciklusu. Žene, koje imaju kraće cikluse, imaju veću vjerojatnost zatrudnjeti tijekom menstruacije jer je vrijeme od kraja menstruacije do početka ovulacije jako blizu. One koje imaju redovite mjesečnice, imaju najmanje šanse zatrudnjeti tijekom menstruacije, jednostavno zato što nema dovoljno vremena za početak ovulacije.

Zaštititi se ili ne?

Budući da ne postoji jamstvo da nećete zatrudnjeti tijekom menstruacije, možda je ipak bolje koristiti kontracepciju. Kontracepcija će i dalje biti najbolja metoda sprječavanja neželjene trudnoće. Naravno, postoje i drugi razlozi za korištenje određenih kontracepcijskih sredstava, a to je zaštita od spolno prenosivih bolesti. No korištenje kontracepcijskih pilula i drugih, široko korištenih kontraceptiva, može pomoći u zaštiti od neželjene trudnoće.
Pravilna upotreba kontracepcije će uvijek biti važan korak u sprječavanju neželjene trudnoće. Kao što vidimo, samo zato što imate menstruaciju ne znači da ne možete ostati trudni.