Postoje razni mitovi kada je u pitanju začeće i svatko će imati svoje savjete što biste trebali raditi da ostanete trudni. Neplodnost pogađa svaki šesti par, a razlozi nemogućnosti začeća često su vrlo kompleksni.

Naravno, postoje i vezano uz ovu temu razni mitovi o tome što biste trebali učiniti da ostanete trudni, a izdvojili smo 10 najčešćih.

Odite na odmor. Samo se trebate opustiti!

Događa se da mnogi parovi zatrudne kada su opušteniji i na odmoru. Vjerojatno zato što imaju više vremena za redovitiji seks. Stres izravno ne sprječava začeće iako može utjecati na razinu hormona i san. 

kako poboljšati plodnost
Shutterstock 

Ne želite ustajati nakon seksa

Neki vjeruju da nakon seksa, ne biste odmah trebali ustati niti se tuširati, a kamoli vježbati jer to smanjuje vjerojatnost za začeće. No istina je da se spermiji kreću i dobro im ide pronalaženje jajašca pa čak ako žena stoji u okomitome položaju.   

Za neplodnost su uvijek 'krive' žene

U samo 30 posto parova nemogućnost začeća uzrokuje ženska neplodnost. Daljnjih 30 posto uzrokuje neplodnost muškaraca, u 30 posto je problem kod oba partnera, a onih 10 posto je 'neobjašnjiva' neplodnost.

Ne možete zatrudnjeti ako ste stariji od 40 godina

Iako je manja vjerojatnost da će žena zatrudnjeti nakon 35. godine, ona može zatrudnjeti prirodnim putem i nakon 40-e. Sve dok ovulira i ima spolni odnos, sposobna je postati mama..

Ne možete zatrudnjeti kada dojite ili imate menstruaciju

Iako mnoge žene vjeruju da ne mogu zatrudnjeti dok doje ili imaju menstruacije, istina je potpuno drukčija. Ako imate ciklus kraći od 26 dana, moguće je da ovulacija počinje neposredno nakon menstruacije, a spermiji mogu preživjeti u ženi i do 72 sata nakon spolnog odnosa.

Ako malo popijete, opustit ćete se i lakše zatrudnjeti

Alkohol može oštetiti jajašce i spermu, a također može utjecati na apsorpciju određenih hranjivih tvari. Preporuka stručnjaka je da izbjegavate alkohol ako pokušavate zatrudnjeti, ako ste trudni ili dojite.  

Morate imati ovulaciju da biste zatrudnjeli

Jajašca mogu biti oplođena i 24 sata nakon ovulacije, a spermiji mogu živjeti 72 sata. Dakle, čak i ako imate spolni odnos nekoliko dana prije ovulacije, još uvijek možete ostati trudni.

A možda ste čuli pomalo neobične savjete kao što su:

Stavite body za bebu ispod jastuka

Naravno, dok vodite ljubav. No iako možda savjeti ovoga tipa zvuče zabavno - oni su samo zabavni i ništa više od toga. Nemaju baš nikakvu svrhu osim da vas nasmiju, ali možda vam se zbog smijanja podigne razina hormona pa, tko zna?   

Lijek protiv kašlja pomaže pri začeću

Neko je vrijeme ovaj savjet kružio iinternetom, a objašnjenje je bilo da sirup djeluje na sluznicu maternice tako što postaje propusnija za spermije. Ali istina je da se to ne događa.

Ako ste već jednom zatrudnjeli, možete opet

Ne postoji nikakvo jamstvo da možete opet zatrudnjeti. Neki parovi nisu imali problema sa začećem prvog djeteta, a može im se dogoditi da ne mogu začeti drugo ili treće.