Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISTINE I ZABLUDE O NASTANKU BEBE: Ako želite bebu, trebate znati ovih 14 činjenica o funkcioniranju tijela

Autor Sanja Matasić

Žene mogu zatrudnjeti i tijekom menstruacije.

 zaljubljeni par Izvor: Shutterstock

Možda ste čuli ili pročitali na stotine 'recepata' kako što brže doći do trudnoće. No prije svega važno je znati kako naše tijelo funkcionira. Evo nekih činjenica koje su vam možda 'promaknule'.

1. Da se beba 'uhvati', nekome će trebati i nekoliko mjeseci. Istina je da neke žene ostanu trudne odmah prvi mjesec. No sasvim je normalno i da zatrudnite nakon šest mjeseci. Nekim je parovima potrebno i godinu dana, što je također u granicama normale.

2. Ovulacija se ne događa uvijek 14. dana ciklusa. Ovulacija se može dogoditi na 14. dan ciklusa, ali i ne mora. Kod nekih žena ovulacija počinje već 6. ili 7. dan, ali može se dogoditi i 19. ili 20. dan, što nije rijetkost.

3. Ovulirati može bilo koji jajnik. Ne događa se kod svake žene da jedan mjesec ovulira jedan, a idući mjesec drugi jajnik. Ovulacija se može 'prebacivati' s jednog na drugi jajnik, ali i ne mora.

4. Možete zatrudnjeti tijekom mjesečnice. Svaka žena može zatrudnjeti ako ima spolne odnose tijekom mjesečnice. Sposobnost začeća ovisi o periodu ovulacije koja nije izravno povezana s menstruacijom.

5. Kako biste lakše zatrudnjeli, imajte seks prije ovulacije. Ako želite zatrudnjeti, trebali biste imati spolni odnos i prije ovulacije. Seks dva dana prije ovulacije najvjerojatnije će vam pomoći da zatrudnite.Spermiji mogu preživjeti u ženskom reproduktivnom traktu do šest dana.  

6. Ako imate spolne odnose svaki dan, to vam neće pomoći da brže zatrudnite. Više seksa ne znači nužno da će žena brže zatrudnjeti budući da začeće nije tako jednostavno. Postoje, naime, različiti fiziološki čimbenici koji utječu na trudnoću. No ako imate spolne odnose tri puta tjedno, veće su šanse da ćete pogoditi svoje najplodnije vrijeme.

 shutterstock_743904028-640x427.jpg Izvor: Shutterstock

7. Ovulacija je samo jedan element trudnoće. Ovulacija je važna za trudnoću, ali za začeće je potrebno više od jajne stanice. Na primjer, sam put do jajne stanice mora biti prohodan. Ako su jajovodi začepljeni, ne može doći do trudnoće.

8. Plodnost opada nakon 35. godine života. Nažalost, bez obzira na njezino zdravlje, ženina plodnost opada s godinama. Izgledi da žena zatrudni sa 40 godina puno su manji nego sa 30. Zapravo, plodnost se počinje strmoglavo spuštati prema dolje kada žena napuni 35 godina. Zato stručnjaci preporučuju da se žene starije od 35 godina, koje pokušavaju zatrudnjeti, posavjetuju s liječnikom.

9. Možete zatrudnjeti nakon 40. godine. Zatrudnjeti nakon 40. nije nemoguće. Mnoge žene rađaju djecu nakon 40., pa čak i kasnije. Kao što smo rekli, nakon 40. godine raste rizik od neplodnosti, ali i od pobačaja i komplikacija u trudnoći. Ženama nakon 40. treba malo više vremena da ostanu trudne, ali ne postaju sterilne čim proslave 40. rođendan. Čak i ako ste u perimenopauzi, sve dok niste ušli u menopauzu, ako ne želite ostati trudni, trebali biste koristiti kontracepciju.

10. I muška plodnost opada s godinama. Osim povećanog rizika od neplodnosti, trudnoća začeta s muškarcem starijim od 40 godina, mogla bi završiti pobačajem ili mrtvorođenim djetetom. Također, postoji povećan rizik od određenih bolesti poput autizma, bipolarnog poremećaja, šizofrenije i dječje leukemije.

11. Kontracepcija ne uzrokuje neplodnost. Hormonska kontracepcija, ako je pravilno koristite, sprječava trudnoću. No, nakon što je prestanete uzimati, vaša se plodnost vraća. Istraživanja su otkrila da kontracepcija ne povećava rizik od neplodnosti.

12. Bilo koji položaj tijekom spolnog odnosa može rezultirati trudnoćom. Smatra se da je takozvani 'misionarski položaj' najbolji položaj za začeće. Međutim, nema dokaza da će žena na ovaj način lakše zatrudnjeti. Svaki seksualni položaj, koji dovodi do približavanja spermija vratu maternice, može dovesti do trudnoće.

13.Za trudnoću su važne zdrave životne navike prije trudnoće. Žene znaju da ne bi smjele pušiti ili piti tijekom trudnoće, kao i da bi se trebale zdravo hraniti. No, je li to važno prije začeća? Naravno da jest!

14. 'Previše truda' ne dovodi do neplodnosti. Možda su vam nekada rekli da niste ostali trudni jer ste se previše trudili zatrudnjeti. To nije istina. Nema dokaza da će 'previše truda' (što god to značilo) produljiti vrijeme do začeća. Zapravo, kao što smo već pisali veća je vjerojatnost da će žena zatrudnjeti ako je imala spolni odnos i prije ovulacije.

Možda će vas zanimati

Najnovije