Prehrana u trudnoći treba biti raznovrsna, bogata svim važnim nutrijentima, i to je neupitno. Dvojbe se vode oko unosa pića, kao što su kava ili razne vrste čajeva.

Jedno od omiljenih toplih napitaka mnogih jest crni čaj, no mnoge se žene pitaju može li se i u kojoj količini konzumirati u trudnoći.

Crni čaj sadrži visoku koncentraciju alkaloida. Iako ne sadrži kofein, u njemu ima teina. Zapravo, prisutnost ovog elementa u crnome čaju znatno je veća od one koja se nalazi u drugim čajevima, poput zelenog čaja. I samo zbog toga njegova konzumacija u trudnoći ipak bi trebala biti ograničena.

trudnica pije čaj
Shutterstock 

Kad je riječ o unosu kofeina, stručnjaci smatraju da se ne treba unositi više od 200 miligrama dnevno. Šalica crnog čaja ima otprilike 50 miligrama kofeina, koji ima puno blaže stimulativno djelovanje, pa ga je možete uključiti u svoje male rituale opuštanja, ali ne više od jedne šalice dnevno.

Crni čaj ima korisnih učinaka na zdravlje.

Poboljšava rad probavnog sustava

Crni čaj ublažava crijevne tegobe, kao što su nadutost i zatvor.

Jača imunitet

Antioksidansi kojih crni čaj im u obilju pomažu u stimulaciji stanica imunološkog sustava i štite tijelo od raznih patogena.

Potiče koncentraciju i otklanja umor

Crni čaj odličan za poticanje koncentracije. Tein je stimulans koji može pomoći u borbi protiv umora tijekom prvoga tromjesečja trudnoće.

Pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav

Dokazano je da redovita konzumacija crnoga čaja sprečava upalne procese u tijelu, što potiče zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Konzumacija u trudnoći

Kao što ste vidjeli, tijekom trudnoće je sigurno konzumirati crni čaj, ali u umjerenim količinama. Budući da sadrži i tein i kofein, nemojte unositi u organizam više od jedne šalice dnevno.