Posteljica je načinjena od istih stanica kao što je vaša beba, pa zapravo pripada njoj, a ne vama. I ona ima ulogu bebinih pluća, probavnog sustava i jetra dok se ona razvija u maternici. Dijete u maternici živi u tekućini, ne diše zrak iz kojeg bi moglo dobivati kisik pa joj ga posteljica osigurava. Beba također preko posteljice od majke dobiva ​​hranjive tvari.

No posteljica je zadužena i za izbacivanje otpadnih tvari djetetova metabolizma (mokraćna kiselina, urea, kreatinin) i ugljikov dioksid, koje preuzima majčina krv i koji se potom iz organizma izlučuju preko bubrega i pluća.

Iako krvne žile placente imaju tanku stijenku, koja donekle sprečava ulazak štetnih tvari u fetusovu krv, ta brana ne može potpuno zaštititi dijete. Nikotin iz cigareta, alkohol, droga i većina lijekova mogu doći do djeteta i narušavati njegov razvoj.

Kroz posteljicu prolaze i određene vrste majčinih protutijela, koja dijete štite od nekih bolesti do polovine prve godine života. Ona sprečava miješanje krvi između majke i djeteta jer je njihov krvotok potpuno odvojen. Ipak, miješanje krvi može se dogoditi tijekom porođaja jer je brana tada oštećena (pa treba paziti na Rh-faktore).

Posteljica štiti fetus i od majčine imunosne reakcije, što je patološki proces koji može prouzročiti zastoj rasta fetusa ili čak njegovu smrt.

Ujedno je smatramo endokrinim organom jer je zadužena za stvaranje hormona nužnih za pravilan razvoj trudnoće - korionskog gonadotropina (hCG), placentnog laktogena, estrogena, progesterona i mnogih drugih te proteina koji su specifični za trudnoću. Istodobno, ovi su hormoni zaduženi da pripreme majčino tijelo za proizvodnju mlijeka i uredan rad posteljice.

Koji su najčešći poremećaji vezani uz posteljicu?

Posteljica se pod različitim utjecajima može oštetiti i tada se narušava njezina funkcija i djetetova sigurnost. Neki od uzročnika oštećenja su infekcije (klamidija, ureaplazma…), različite intoksikacije (na primjer, nikotinom), protutijela u slučaju rezus-inkompatibilnosti, hipertenzija (visok tlak), majčin dijabetes i drugo.

Koje su najučestalije anomalije posteljice?

Kada se placenta počinje odvajati od stijenke maternice prije nego što je potrebno, sa popratnim simptomima kao što je krvarenje i kontrakcije, možda je riječ o prijevremenom ljuštenju posteljice ili abrupciji. U blažim oblicima, trudnici se najčešće preporučuje mirovanje, dok teži oblici mogu prouzročiti i prekid trudnoće.

U slučaju da posteljica ne obavlja potpuno svoju funkciju i dijete ne dobiva potrebne zalihe kisika ili hranjivih tvari, dolazi do poteškoća u bebinom razvoju, a riječ je o insuficijenciji ili lošoj funkciji posteljice.

Ako se posteljica razvija u donjem dijelu maternice i prekriva unutarnje ušće kanala vrata maternice kroz koji dijete mora proći tijekom porođaja, riječ je tzv. predležećoj posteljici.

Trudnica s ovim poremećajem može oko druge polovine trudnoće patiti od slabijeg krvarenja. S obzirom na postupno otvaranje kanala vrata maternice krajem trudnoće, može se dogoditi da pukne tkivo posteljice i nastane obilnije krvarenje. Posteljica priječi djetetu prolaz kroz porođajni kanal pa se u tom slučaju porođaj mora obaviti carskim rezom.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock