Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konačno je počelo drugo tromjesečje!

Prošlo je prvo tromjesečje i konačno ste odahnuli. Sve je savršeno i kako treba i sada se možete opustiti i posvetiti sebi i trudnoći. Što vas očekuje u ovom razdoblju trudnoće?

 par

U ovom razdoblju vjerojatno ćete odahnuti jer su najosjetljiviji tjedni trudnoće iza vas. S većom ćete sigurnošću vijest o svojoj trudnoći podijeliti i s drugima, a ne samo s partnerom. S obzirom na sve vidljiviji trbuščić, vrijeme je i da za novost doznaju i vaši nadređeni ako im to dosad još niste rekli. Ono što će neke trudnice osobito veseliti bit će i mogućnost da između 14. i 15. tjedna trudnoće doznaju djetetov spol. Katkad zbog djetetova položaja to možda neće biti moguće, a katkad su i prvotna nagađanja pogrešna. Zato, ako ginekolog nije baš sto posto siguran, radije još pričekajte prije nego što cijelu dječju sobu obojite u ružičasto ili se konačno odlučite za samo mušku ili žensku verziju djetetova imena. Ovo je idealno vrijeme da uredite stan i kupite opremu za mališana jer ste još vrlo pokretni i nije vam teško obilaziti trgovine.

Mnogi parovi u ovom razdoblju odluče otputovati na neko romantično putovanje kako bi još jednom zajedno proveli vrijeme prije nego što se predporođajne pripreme opasno približe. Ako žena nema nikakvih tegoba s trudnoćom, to će putovanje dobro podnijeti, što bi joj pred kraj trudnoće bilo već prilično teško. Ipak, pametnije se držati nekih bližih odredišta kako biste izbjegli veliki šok za organizam.

Uobičajeni liječnički pregledi

Ginekolog će vas uputiti na tzv. OGTT test (mjerenje razine šećera u krvi natašte i nakon opterećenja glukozom) kako bi se isključio gestacijski dijabetes. Na ginekološkim pregledima mjerit će vam krvni tlak, provjeravati težinu i urin, otečenost ruku i nogu, mjeriti obujam trbuha, obaviti ultrazvučni pregled i poslušati djetetove otkucaje srca. Od drugog tromjesečja razvijaju se osnovne cerebralne funkcije velikog mozga i ako se ginekologu učini potrebnim, predložit će vam dodatna testiranja. Double test se provodi između 15. i 18. tjedna trudnoće i pomoću njega se određuje rizik od pojavljivanja nekih kromosomskih bolesti ili oštećenja kralježnice.

Ginekolog će vam možda predložiti i ranu amniocentezu (uz pomoć ultrazvuka i duge igle kroz trbuh trudnice izvlači se mali uzorak plodove vode). Rizik od pobačaja zbog amniocenteze je malen i ne morate ga obaviti ako ne želite. Ovim se testom u ranoj fazi mogu otkriti nasljedne bolesti i poremećaji kao što su Downov sindrom, hemofilija, distrofija mišića, cistična fibroza.

Tjelesne i psihičke promjene

13. − 15. tjedan

Trbuščić je sad već teško ugurati u odjeću koju ste do sada nosili i vrijeme je da potražite nešto komotniju odjeću. S obzirom na trenutačnu “lepršavu” modu, moći ćete je izabrati u praktički bilo kojoj trgovini s odjećom, a ne samo u onima namijenjenim trudnicama.

Važno je da se u svojoj koži osjećate što ugodnije, stoga pazite da kupujete prirodne materijale i da vas novi grudnjaci ni slučajno ne stežu jer grudi i dalje bujaju. Rast trbuha može uzrokovati probleme s disanjem (uspuhivanje, ubrzano disanje i sl.). Neke će trudnice i dalje osjećati umor i mučninu, no smanjena je učestalost mokrenja.

Teškoće sa žgaravicom, probavom i nadutošću nisu rijetke, baš kao i povremeno neugodno “druženje” s glavoboljom. Može doći do blagog oticanja gležnjeva i stopala ili, pak, ruku i lica. Nažalost, kod nekih će se žena javiti i proširene vene ili hemoroidi.

U nekih se žena može uočiti umjerena pogrbljenost u prsnome djelu kralježnice i izraženiji položaj kukova prema naprijed. Ovisno o fizičkim tegobama mijenjat će se i vaše raspoloženje koje i dalje varira.

16. − 17. tjedan

Ako već niste, nabavite kremu protiv strija i spriječite njihov nastanak. Koža se sve više rasteže, a poslije će biti puno teže sanirati strije.

U tu svrhu dovoljno će biti bademovo ulje koje koži pruža dovoljnu elastičnost i sprečava pucanje. Ako za to ne postoji zdravstvena prepreka, priključite se nekoj trudničkoj grupi i vježbajte u društvu s drugim trudnicama. To će vas motivirati da budete dosljedni u vježbanju, a svaki ćete se put i fizički i psihički osjećati sve bolje. Može se dogoditi da počnete zaboravljati ili češće gubite koncentraciju, a neka vas ne iznenadi ni povremeno ispadanje predmeta iz ruku. U slučaju da vas počnu hvatati grčevi lisnih mišića, pomozite si laganom masažom, te prehranom koja uključuje vitamin E i kalij, kojeg ima u sušenom voću, te uzimajte pripravke magnezija.

18. − 19. tjedan

Usporedno s povećanjem težine maternice, mijenja se i težište tijela pa se trudnica sve više naginje unazad kako bi zadržala ravnotežu i tako opterećuje mišiće donjeg dijela leđa.

Povremene masaže i mijenjanje položaja pomoći će vam da smanjite bol u tom dijelu leđa. Važno je da izbjegavate položaj s prekriženom nogom preko noge, da ispravite leđa dok sjedite i da stavite jastučić među noge dok spavate na boku. U ovom biste tjednu mogli osjetiti prve pokrete svoje bebe, no moguće je da ćete ih znati prepoznati tek za jedan do dva tjedna.

20. − 22. tjedan

Iako ćete osjećati sve veći apetit i sve više dobivati na težini, ne znači da se trebate potpuno prepustiti i pojesti sve što poželite i kad poželite. Kako biste zadovoljili prehrambene potrebe ploda u razvoju, dovoljno je povećati unos hrane za tek 200 do 300 kalorija više od onoga što ste jeli dok niste bili trudni. Pretjerani kilogrami mogu pojačati bol u leđima i uzrokovati neke druge tegobe.

Oprez s prehranom dobra je prevencija mogućeg zatvora i probavnih smetnji koje se i dalje mogu očekivati kod nekih trudnica. U petom mjesecu trudnoće manje je promjena u raspoloženju iako je određena razdražljivost i dalje povremeno prisutna.

23. − 24. tjedan

Aktivnost ploda sve je izraženija i sad će komunikacija s bebom unutra biti još zanimljivija. Imat ćete dojam da vam dijete nešto želi reći i da odgovara na vaš podražaj. Svakako, što više komunicirajte s bebom, a isto predložite i partneru. Neka se beba navikne i na njegov glas. Mogući su bolovi u donjem dijelu trbuha zbog istezanja ligamenata koji podupiru kralježnicu. Katkad se javi i bjeličasti vaginalni iscjedak. Često je i krvarenje desni te krvarenje i curenje iz nosa.

Razlog je tome ubrzana cirkulacija u tijelu trudnice i osjetljiva membrana sluznice. Sve ste svjesniji svojega stanja i možda vas polako hvata panika zbog toga hoćete li se znati brinuti za dijete i kako će proći porođaj. Na poslu će vam biti sve teže sjediti pa se više odmarajte. Puno bi vam bilo zgodnije da povremeno možete raditi od kuće, ako ne i cijelo vrijeme. Imate li za to mogućnost, razmislite o toj opciji.

25. − 26. tjedan

Sve je teže pronaći idealan položaj za spavanje, a bol u križima nimalo vas ne veseli. Kako biste se dobro naspavali, koristite se svim raspoloživim sredstvima - jastučićima, posebnim krevetom u kojem ćete se moći okretati kad god i koliko god želite.

Već ste možda osjetili i kontrakcije koje će biti sve izraženije kako bude napredovala trudnoća. No, to je dobar znak da se vaša maternica priprema za porođaj. Jedna od neobičnih pojava krajem drugog tromjesečja jest i svrbež u predjelu trbuha te promjene pigmentacije kože trbuha i lica.

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Thinkstock

Tagovi

Najnovije

Najpopularnije