Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Folna kiselina čim saznate da ste trudni!

Trudnice kod prvog pregleda i potvrde trudnoće dobivaju uputu da počnu uzimati folnu kiselinu. Ona je posebice važna u prvim mjesecima trudnoće kada se razvija živčani sustav ploda.

 folna kiselina

Nedostaje li trudnici ovaj vitamin, u razvoju ploda mogu nastati deformacije kao što su:

  • rascjep kralježnice (spina bifida)
  • nerazvijen mozak (anencefalija)
  • rascjep usne (zečja usna) ili neke druge tjelesne deformacije.

Sumnja se da nedostatak folne kiseline utječe i na veći rizik od preuranjenog porođaja te razvoja srčanih mana kod djeteta. Potreba za folnom kiselinom u trudnoći udvostručuje se na 0,8 mg na dan, što zdrava i raznovrsna prehrana, nažalost, ne može pokriti. Zato bi trudnica trebala obavezno uzimati preparate folne kiseline čim sazna da je trudna te najmanje do 12. tjedna trudnoće.

Koje namirnice sadržavaju folnu kiselinu?

Ako i putem hrane u tijelo želite unijeti folnu kiselinu, najveći su izvori folne kiseline: zeleno lisnato povrće, mahunarke, brokula, cikla, mrkva, šparoge, rajčice, orašasti plodovi, soja, žitarice i proizvodi od cjelovitog zrna i brašna te u manjim količinama i jaja, meso, riba, mlijeko. Ipak u najvećoj mjeri folna se kiselina nalazi u cjelovitom zrnju žitarica te u telećoj i pilećoj jetri.

Folna je kiselina vrlo nestabilan vitamin osjetljiv na svjetlost, zrak, vodu i povišene temperature. Zato bi trebalo izbjegavati puno ispirati namirnice, dugo ih skladištiti te ih predugo kuhati. Svim tim postupcima folna se kiselina gubi iz namirnica.

Zanimljivo je da čak dug boravak na suncu, odnosno intenzivno sunčanje može smanjiti količinu folne kiseline u tijelu. Kod ljudi bijele puti taj je efekt ječe izražen.

Ako sada planirate trudnoću, počnite već i prije trudnoće uzimati folnu kiselinu. Ona pospješuje začeće.

Foto: Thinkstock

Najnovije