Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Magnezij pomaže protiv grčeva u trudnoći

O značaju magnezija za organizam trudnica i dojilja govori prof.dr.sc. Marina Ivanišević, specijalistica ginekologije i opstetricije iz Zavoda za perinatalnu medicinu iz KBC-a Petrova.

 magnezij u trudnoći

Zašto je magnezij važan za vrijeme trudnoće i koliko je važan za organizam prilikom dojenja?

Magnezij se klasificira kao veliki mineral. Preko 50% magnezija u tijelu pohranjeno je u kostima, a ostatak u mišićju i ostalim tkivima dok minimalnu koncentraciju magnezija nalazimo u krvi. Magnezij se kao i kalcij konstantno apsorbira i otpušta iz kostiju, otpuštajući pohranjeni magnezij u trenutku kada za njim tijelo ima potrebu. Magnezij i kalcij pomažu prilikom kontrakcije mišića i u procesu zgrušavanja krvi, kao i u regulaciji krvnog tlaka i radu pluća. Sudjeluje u prometu energije u organizmu, iskorištavanju glukoze te sintezi bjelančevina i masti. Pomaže u zadržavanju kalcija u zubnoj caklini i u potpori imunološkom sustavu.

Potpuni nedostatak magnezija je vrlo rijedak, a za posljedicu ima klonulost organizma,  smetenost, konvulzije, halucinacije i otežano gutanje.

Magnezij je neophodan tijekom cijelog trajanja trudnoće jer sudjeluje u rastu tkiva, kako majke tako i fetusa. Ono što je važno spomenuti je i činjenica, kako tijekom trudnoće magnezij sudjeluje u potpori funkcioniranja majčinog organizma, a pri razvoju čeda neophodan je za razvoj kostiju i unutarnjih organa.

Je li moguće hranom unijeti dovoljnu/preporučenu količinu magnezija za vrijeme trudnoće?

Zdrava žena izvan trudnoće treba dnevno unijeti 310 do 320 mg magnezija u organizam kako bi stanični procesi normalno funkcionirali. Tijekom trudnoće nutritivne potrebe rastu jer fetus koji raste postavlja veće zahtjeve na majčin organizam, pa je stoga trudnicama potrebno 350-360 mg magnezija na dan. Postoji hrana koja je bogata magnezijem kao što su bademi, soja, špinat i zobena kaša, no žene koje unose nedovoljno magnezija prehranom, trebaju svakako uzimati nadomjesni pripravak magnezija svakodnevno.

Hoće li unos magnezija za vrijeme trudnoće smanjiti Braxton-Hicksove  kontrakcije ili barem utjecati na intenzitet?

Magnezij na maternicu ima dvojaki učinak, naime on pospješuje njezin rast tijekom trudnoće i održava je u stanju mišićnog mira, što znači da trudnica rjeđe osjeća blage kontrakcije koje se javljaju u trudnoći. Magnezij svakako može prorijediti i nešto ublažiti Braxton Hicksove kontrakcije iako za njih čak i nema potrebe da ih se u potpunosti eliminira jer one su na neki način pokazatelj i reaktivnosti mišića maternice koji su prirodna reakcija maternice na dijete koje nosi.

Da li su količine magnezija sadržane u vitaminima, koji se preporučuju trudnicama dovoljan izvor magnezija?

Obično takvi vitamini nemaju dovoljne preporučene dnevne doze magnezija, već samo jedan manji dio.

S obzirom da je dojenje osjetljivo razdoblje u kojem se oblikuje dječji probavni trakt, u kojem se obliku preporučuje majkama unošenje magnezija? 

Koliko je magnezij  bitan za čedo, govori i podatak da u posljednja tri mjeseca trudnoće dijete pohranjuje do 7 mg magnezija svaki dan.

Magnezij prelazi u majčino mlijeko  tako da ga novorođenče dobiva tijekom dojenja u dozama koje su u dojenju dozvoljene da ih se unese u organizam. Magnezij ne izaziva nikakve gastrointestinalne tegobe kod novorođenčeta.

Zašto liječnici nerijetko preporučaju magnezij za vrijeme trudnoće i dojenja  te koje su vaše preporuke?

Magnezij se pojačano gubi putem mokraće pa je potrebno pojačati njegov unos kako bi se održala ravnoteža u metabolizmu trudnice. Manifestacija sniženih razina magnezija kod trudnice očituje se grčevima u mišićima nogu, zadržavanju tekućine i edemima te  nemirnim nogama tijekom noći. Magnezij je važan za normalno funkcioniranje mišićnoga sloja maternice, ali i funkcioniranje crijevne peristaltike. Naime, kako je razina progesterona u trudnoći vrlo visoka, pokreti crijeva su usporeni tako da je opstipacija jedan od većih problema velikog broja trudnica. Dovoljan unos magnezija rješava taj problem vrlo lako. Osim toga, magnezij pospješuje rast maternice, placente  te zdrav razvoj fetalnih  kostiju i organa.

Magnezij je uputno uzimati svakodnevno tijekom trudnoće i ne oslanjati se na izvore magnezija u hrani jer trudnica mora biti sigurna da je unijela dovoljnu dnevnu količinu magnezija u organizam zbog sigurnosti održavanja najmanje 300 metaboličkih procesa u tijelu za koje je magnezij neophodan i da razvoj njenog djeteta bude adekvatan. Unosom magnezija kroz 1 L vode koja je bogata magnezijem osigurava dobru hidrataciju organizma, a ujedno i dnevnu količinu magnezija. Može se, s obzirom da se radi o gaziranoj vodi, ostaviti da CO2 ishlapi i tada ju piti.

Moja preporuka za sve trudnice i dojilje su multivitaminski pripravci te voda bogata magnezijem. Multivitaminski pripravci sadrže magnezij u balansiranoj multivitaminskoj opciji za trudnice te se uz dodatak vode s magnezijem doseže gotovo idealna kombinacija svih neophodnih vitamina, minerala i elemenata u tragovima koji su potrebni za trudnicu, fetus i dojilju.

Tekst: prof. dr. sc. Marina Ivanišević, specijalista ginekologije i opstetricije

Foto: Thinkstock

Najnovije

Najpopularnije