Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Idealan dan jedne trudnice

Kako biste vi i vaša beba u trbuhu bili sretni, zadovoljni i zdravi od jutra pa sve do večeri, pogledajte kako izgleda idealan dan jedne trudnice.

 trudnica
7.50 ujutro- Pobijedite jutarnje mučnine

Možda je upravo glad ta koja ima najveći utjecaj na vaše jutarnje mučnine. Ako se probudite gladni usred noći, pregrizite nešto lagano poput banane, krekera ili lako probavljivog keksa.

Ako je moguće pokušajte doručkovati prije nego izađete van iz kuće. A ako niste gladni pregrizite nešto poput keksića (imajte ga pored kreveta i gricnite ga prije ustajanja) kako bi vam "zaposlilo" želudac prije konkretnog doručka.

8.00 - Osvježite vaše tijelo

Ako primjećujete da se vaša koža promijenila, upotrebljavajte proizvode koji odgovaraju vašem stanju. Razmislite o organskoj i 100 posto prirodnoj kozmetici. 

8.10 - Odijevajte se u prirodne materijale

Kako bi vaša koža što bolje disala te kako se ne bi znojli, nosite prirodne materijale, posebice u zadnjim mjesecima trudnoće. Na taj način možete spriječiti i pretjeranu osjetljivost vaše kože.

8.15 - Napunite baterije

Započnite dan zdravim doručkom poput žitarica te namirnica koji će oslobađati vašu energiju kroz dan i regulirati razinu šećera. Ako ne volite žitarice, prezalogajite tost ili bananu. To će vam dati energiju za početak dana.

8.25 - Dodaci prehrani

Ako vam je vaš liječnik preporučio dodatne vitamine poput, primjerice, folne kiseline, sada je pravo vrijeme da ih konzumirate.

8.30 - Prošetajte

Zdravstveni stručnjaci savjetuju trudnicama svaki dan pola sata šetnje. No ako nemate snage za takvu turu, i lagana kratka šetnjica bolja je od nikakve. Ako radite, pokušajte prošetati s posla ili sići s tramvaja ili autobusa stanicu ranije. Znamo da je to teško, ali vjerujte, isplato se. Ili čak možete parkirati automobil na taj način da se prisilite malo prošetati.

9.00 - Kegelove vježbe

Što više vježbate mišiće maternice u trudnoći, to će vam biti lakše nakon porođaja. Uspostavite rutinu u vježbanju, primjerice kada pričate na telefon ili gledate televiziju.

Upute za kegelove vježbe su vrlo jednostavne:

Samo stisnite mišiće zdjeličnog dna i zadržite ih stisnute dok nabrojite do pet, tada ih opustite i ponavljajte vježbu desetak puta, te postupno povećavajte vrijeme izvođenja. Kada se malo uvježbate, pokušajte tokom dana raditi raditi 3 do 4 seta od 25 ponavljanja. U početku zadržite stezanje u jednom ponavljanu par sekundi, a kako ćete jačati mišiće i osjećati da su snažniji povećajte stezanje na 10 sekundi.  Kada stežete zdjelčične mišiće nemojte stezati mišiće stražnjice, bedara ili trbuha, jer oni ne trebaju biti uključeni u kegelove vježbe.

9.15 - Hidratizirajte se

Popijte čašu vode. U trudnoći više žeđate nego inače stoga je bitno da popijete 6 do 8 čaša vode na dan.

9.30 - Udobnost na poslu

Omogućite sami sebi udoban položaj na poslu. Ako je vaš posao sjedelački i za računalom, provjerite jesu li vam stol i stolice na pravoj visini kako biste smanjili bol u leđima.

10.00 - Kava... ili nesto drugo...

Ako ne možete bez jutarnje doze kofeina, pobrinite se da kroz dan popijete oko dvije šalice kave. Zdravije bi dakako bilo da zamijenite kavu čajem, no raspitajte se koji čaj odgovara trudnicama i ne može štetiti.

11.00 - Vježbe za noge

Poboljšajte cirkulaciju, smanjite natečenost u gležnjevima i grčeve vježbajući vaše noge. Podižite noge i rastegnite ih tijekom dana te rotirajte stopala nekoliko puta u oba smjera.

12.00 - Budite aktivni

Budite u kondiciji, i vi i vaša beba, s laganim vježbama prije ručka. Izbjegavajte agresivne sportove i odlučite se za one koje vam savjetuje liječnik.

13.00 - Ručak

Uživajte u zdravom ručku kako bi održali vašu energiju kroz popodnevne sate. Ako ste na poslu i poželite sendvič, bolja je ideja da si sendvič napravite kod kuće i ponesete na posao kako bi znali što je zaista unutra

14.00- Podignite noge

Nanesite osvježavajući gel na noge kako bi ublažili natečene gležnjeve. Pokušajte podignuti noge na povišenu površinu. Godit će vašim nogama.

15.00 - Užina

Lagana užina ili nešto za pregristi može vam pomoći ako patite od popodnevnih mučnina. Također će regulirati i razinu šećera.

15.30 - Samo vaše vrijeme

Posvetite se sebi, uživajte i opustite se. To će koristiti i vama i vašoj bebi. A ako ste u to vrijeme na poslu, ugodite sebi tako što si lagano umasirajte kremu na ruke ili kremu na vrat. A kod kuće? Opuštajuća kupka je lijek za sve.

18.30- Rana večera

U zadnjim tjednima trudnoće, kada vas možda muči žgaravica, probajte ranije večerati, pravilno sjedite dok večerate te se nakon večere malo razgibajte ili prošetajte. Za večeru se počastite hranom poput krumpira ili tijesta s mnogo povrća.

21.00 - Poradite na vašem ljubavnom životu

Nakon dana posvećenog vama i vašoj bebi, vrijeme je da se posvetite i vašem partneru. Seks tijekom trudnoće nije štetan, dapače zdrav je i siguran. Osim ako imate zdravstvenih problema ili vam je to vaš liječnik zabranio.

22.00 - Ranije na spavanje

Osluškujte svoje tijelo i ako se osjećate umornije nego inače, krenite ranije na spavanje. Bez obzira što ste možda prije trudnoće bili noćna ptica.

Foto: Thinkstock

Najnovije