Ne žude sve trudnice za hranom. Mnoge izgube apetit zbog mučnina tijekom prvog tromjesečja

Premda je uobičajena predodžba da trudnice žude za hranom, možda se čak i prejedaju, mnoge žene osjećaju mučninu tijekom prvog tromjesečja trudnoće, povraćaju, a može se javiti i gubitak apetita. Ti se simptomi obično javljaju oko šestog tjedna trudnoće i kod većine trudnica smanje se oko dvanaestog tjedna, stoga nisu razlog za brigu. No veoma je važno da tijelo trudnice u čitavoj trudnoći dobiva sve važne sastojke iz hrane za rast djeteta i zato je slab apetit potrebno poboljšati koliko je god moguće.

Kako smanjiti mučninu i poboljšati apetit

Česte šetnje na svježem zraku, mirisanje limuna ili uzimanje kiselkastih bombona može pomoći pri smanjenju simptoma mučnine. Ako se mučnina javlja dok trudnica priprema hranu, neka kuha netko drugi u obitelji ako je to ikako moguće. Pojedinim ženama čaj od đumbira ili napici s limunom smanjuju neugodne simptome mučnine i pomažu vratiti apetit. Dok pojedini stručnjaci savjetuju petnaestak minuta prije ustajanja iz kreveta ujutro pojesti nekoliko slanih krekera, drugi kažu suprotno – ne tjerajte se na jelo ujutro ako vam nije do toga, pojedite i popijte nešto hranjivo poslije tijekom dana.

Iskušajte nešto od toga pa ćete vidjeti, uostalom vaše će vam tijelo samo reći što mu najviše odgovara. U svakom slučaju, dobro se posavjetovati s liječnikom, koji će odlučiti je li potrebno uzimati kakav lijek protiv mučnine, kojime će se automatski poboljšati i apetit. Pojedinim ženama pomažu terapije kao što je akupunktura ili hipnoza, ali i o tome je najbolje prvo razgovarati s liječnikom.

U torbicu, automobil i džepove kaputa ili jakne možete staviti paketiće suhog voća, badema ili sličnih hranjivih i ukusnih grickalica, za slučaj da osjetite glad. Dobro ih je imati pri ruci i ako vas uhvati mučnina. Bolje je jesti više manjih obroka tijekom dana. Veliki obroci pojedeni u žurbi mogu oslabiti apetit i izazvati mučninu. Nasuprot tomu, mali, hranjivi, ukusni obroci s razmakom od tri sata mogu potaknuti probavu i pojačati tek. Od njih želudac neće biti previše pun, što će spriječiti mučninu i smanjiti lučenje želučane kiseline. Naravno, uputno je izbjegavati hranu intenzivnih mirisa i općenito mirise koji pojačavaju mučninu. Preporučljivo je piti tekućinu prije ili nakon jela umjesto tijekom obroka. Poželjno je osam do deset čaša vode dnevno.

Tekst: Snježana Krčmar

Foto: Thinkstock