Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

METALNI OKUS U USTIMA I GLAVOBOLJA: Na trudnoću mogu ukazivati i ovi neobični znakovi

Autor Jelena Pervan

Izostanak menstruacije i povećane grudi nisu jedini znaci rane trudnoće.

 žena ima menstruaciju Izvor: Shutterstock

Osim očitih znakova trudnoće, mnoge se žene suočavaju s pomalo neobičnim simptomima rane trudnoće koje nerijetko povezuju s nekim drugim stanjima. Jeste li iskusili neke od njih? 

Rani trudnički iscjedak

Mnoge žene imaju vaginalni iscjedak pa ga ne povezuju lako s trudnoćom. Ipak, većina trudnica izlučuje ljepljivu bijelu ili blijedožutu sluz na samom početku trudnoće, ali i u ostalim tromjesečjima.
Povišeni hormoni i strujanje krvi u rodnici uzrokuje iscjedak koji se povećava za vrijeme trudnoće kako bi zaštitio cerviks od infekcija i omekšao rodnicu. 

Glavobolja i grčevi u trbuhu

Izmjena hormona, ali i volumena krvi za vrijeme trudnoće može dovesti do glavobolje. Neke žene osjećaju grčeve u donjem dijelu trbuha, najsličnije menstrualnim grčevima, u samim počecima trudnoće.

 glavobolja.jpg Izvor: Pexels

Osjećaj da se prostorija okreće

Nije neobično da trudnice osjećaju omamljenost i vrtoglavicu u prvom tromjesečju. Trudnoća može sniziti krvni tlak i proširiti krvne žile.

Okus metala u ustima

Porast estrogena i progesterona u trudnoći uzrokuju promjene u okusu, kod mnogih trudnica, a najčešći je okus metala u ustima.
Ovu neugodnu pojavu koja svim jelima daje okus novčića, možete ublažiti slanim štapićima ili žvakaćim gumama. Pomoći vam mogu hladnije pića i začinjenija hrana.

Lažna mjesečnica

Lagano krvarenje doživjet će 25 do 40 posto trudnica u ranoj trudnoći.Implantacijsko krvarenje događa se kada se oplođena jajna stanica ukopa u maternicu. Najčešće je oko drugog tjedna nakon začeća.

 pobačaj Izvor: Shutterstock

Prehlada

Trudnoća snižava imunitet pa su žene sklonije prehladama i virozama u ranoj trudnoći. Mnogima je ovo stanje gotovo nemoguće povezati s trudnoćom, posebice ako se nalazite u zimskom periodu godine.

Možda će vas zanimati

Najnovije