Suhoća rodnice nakon poroda problem je s kojim se susreću mnoge žene. U jednoj studiji 2018. godine, na uzorku od 832 žene, njih 43 posto je prijavilo suhoću vagine, kao jednu od promjena nakon poroda. Iako je i dalje riječ o tabu temi, važno je znati da to nije ozbiljna komplikacija nakon poroda, već ubičajna pojava koja prati oporavak tijela i u većini slučajeva prolazi sama od sebe bez ikakvih ozbiljnijih terapija.

Žene koje imaju problem sa suhoćom vagine najčešće se žale na:

  • peckanje – gubitak elasticiteta
  • iritaciju – osetljivost vaginalnog područja
  • bolne ili neugodne seksualne odnose
  • krvarenje tijekom odnosa
  • neugoda tijekom tjelesne aktivnosti
  • česte urinarne infekcije i učestalo mokrenje

Suhoća je najčešće izazvana time što se vaginalno tkivo smanjuje, postaje manje elastično i podložnije je oštećenju. Tu veliku ulogu imaju hormoni, posebno estrogen, jer je on od vitalnog značaja za libido te najviše utječe na dotok krvi u genitalije i ‘podmazuje’ vaginu.

suhoća vagine nakon poroda
Shutterstock 

Ako primijetite da postporođajni simptomi traju duže i ometaju vas u svakodnevnom funkcioniranju, ako je bol nepodnošljiva ili ste na bilo koji način zabrinuti, obavezno se posavjetujte sa svojim ginekologom. Liječnik vam može dati primjerenu terapiju ili napraviti pregled kako bi otklonio sumnju na neku infekciju.

Liječenje i ublažavanje simptoma suhoće rodnice

Lokalna terapija
Upotreba lubrikanata prije i tijekom odnosa. Neki lubrikanti su s biljnim ekstraktima, a neki su neutralni, a njihova je namjena izravno vlaženje vagine.

Lokalni estrogenski preparati – u formi vaginalnih krema/tablete estrogen dovodi do vlaženja suhe vaginalne sluznice. Tretman je relativno siguran jer je lokalnog karaktera pa se izbjegavaju nuspojave oralno primijenjenih estrogena. Lokalni su preparati samo privremeno rešenje.

Sistemska terapija
Oralni vaginalni probiotici – znanstvene studije potvrđuju da nedostatak estrogena tijekom menopauze znatno utječe na vaginalnu floru-mikrobiotu. Manjak estrogena dovodi do manjka dobrih vaginalnih probiotskih bakterija. Vagina je osetljiv mikro-ekosistem i njegovo narušavanje može dovesti do različitih problema. Primjenom probiotika iz grupe Lactobacillusa dolazi do smanjivanja pH vrijednosti i normalizacije zdravstvenog stanja kod žena u menopauzi.

Laserski tretman
Tehnološki napredak donio je i nove metode liječenja suhoće vagine. Laserskim neinvazivnim lokalnim tretmanom vrši se podmlađivanje stanica, sinteza kolagena i učvršćivanje vaginalnih stijenki.

Kako spriječiti suhoću vagine?

• Hidracija je važna za čitav organizam, pa i za vaginalno područje.
• Izbjegavajte agresivne sapune i kupke jer sredstva za pranje, koja nisu namijenjena intimnom dijelu, imaju višu pH vrijednost i mogu dovesti do iritacije i suhoće vagine. Koristite blage kupke, odgovarajućeg sastava i niske pH vrijednosti.
• Prestanite pušiti jer slobodni radikali uneseni dimom cigarete u organizmu izazivaju oksidacijski stres svih naših stanica.
• Jačanje mišića zdjelice Kegelovim vježbama. Također, ove vježbe dovode do bolje cirkulacije i prokrvljenosti u intimnom području i njeguju mišićni tonus vaginalnog zida.
• Važna je predigra tijekom seksa jer ona pospješuje fiziološko vlaženje vagine.
• Koristite oralne vaginalne probiotike koji doprinose održavanju zdrave vaginalne flore-mikrobiote, održavaju optimalnu pH vrijednost vagine, sprječavaju urinarne i vaginalne infekcije.