Konačno ste uspjeli nakon prvih nekoliko dana od poroda naučiti kako da pravilno postavite bebu na dojku da može 'povući' mlijeko, postali ste vješti baratanjem grudnjakom za dojenje, grudi se sve lakše 'prazne' i mislite kako su tegobe dojenja iza vas. Beba je počela sisati. Bravo, mama!

No baš nekako s regulacijom dojenja, vama su se počele pojavljivati mučnine, i to upravo onakve kakve ste imali početkom trudnoće. I to svaki put kada vaša beba 'pošteno povuče' mlijeko. 'Ne, opet', s mukom se sjećate toga mučnog razdoblja i ne razumijete zašto se opet događa.

'Mučnine tijekom dojenja nisu uobičajen simptom, ali događa se nekim majkama tijekom refleksa otpuštanja mlijeka', objašnjava Susan Guest, savjetnica za dojenje i medicinska sestra iz Bolnice Mount Sinai u Torontu. 'Refleks otpuštanja mlijeka povezan je s oslobađanjem hormona oksitocina, koji stimulira probavu na proizvodnju želučane kiseline, što može prouzročiti mučninu', objašnjava ona.

No nije jedini razlog mučnine povišena razina oksitocina. Budući da ste tijekom prvih dana dojenja izrazito iscrpljeni i umorni, možda ste zaboravili popiti dovoljno tekućine (što uzrokuje dehidraciju) ili preskačete obroke. 

dehidracija u dojenju
Shutterstock 

Savjetnica Susan Guest savjetuje majkama koje muči ovaj simptom da se prisjete svega što su činile tijekom trudničkih mučnina, a to su češći i manji obroci, povećan unos ugljikohidrata i pijenje tekućine odvojeno od obroka. Navodno, trebali biste pričekati 20 do 30 minuta nakon manjeg obroka prije nego što popijete vodu, čaj ili sok.

Neke žene više jedu prije dojenja, a neke nakon dojenja. 'Pokušajte pojesti kreker ili komad tostiranog kruha tijekom dojenja, često pomaže', dodaje Susan Guest. 'To često može pomoći.'

No ako mučnina potraje duže od 8 tjedana nakon poroda, trebali biste posjetiti liječnika jer postoji mogućnost da imate anemiju ili nizak krvni tlak, a i jedno i drugo je uobičajeno stanje nakon poroda.