Kada očekujete prvu bebu, ne možete niti zamisliti kako će izgledati prvi dani kad dođete iz rodilišta. Više niste sami,  s vama se vraća kući i vaš slatki smotuljak koji od trenutka rođenja pa nadalje ostaje najvažniji dio vašeg života.

No kako god bilo, jedno je sigurno, neke će vas stvari iznenaditi, na neke ćete se pripremati, ali one se možda uopće neće događati. Stoga, prema iskustvima mama, napravili smo popis mogućih najiznenađenja u prvih sedam dana nakon poroda.

1. Ne brinite o rasporedu

Možda se osjećate sigurnije ako unaprijed imate pripremljen raspored što ćete I kako ćete kada s bebom dođete iz rodilišta. No čim nogom kročite u svoj dom, shvatit ćete da su prvi dani s bebom potpuno nepredvidljivi, da ne možete pretpostaviti koliko će beba spavati, hoće li dojiti ili ćete imati poteškoća s hranjenjem. Jednostavno, prepustite se bebinom ritmu i uživajte upoznavajući svoje malo čudo.

2. Novorođenče je zahtjevnije nego dojenče

Briga o novorođenčetu je potpuno drugačija nego briga o malo većoj bebi. Kao prvo, tek rođene bebe tek se navikavaju na vanjske zvukove, mirise i ostale podražaje, što ih može činiti posebno osjetljivima. Novorođenčad ima male želućiće pa im je hrana potrebna češće nego što mislite, pogotovo ako dojite. Važna im je vaša blizina, pogotovo kontakt koža-na-kožu i njima je svejedno je li dan ili noć.

mama presvlači bebu
Shutterstock 

3. Red hrane pa red pelena

Otprilike tako izgleda prvih nekoliko tjedana s novorođenčetom. Kada pomislite da se dijete najelo i da će zaspati, ugledate bebicu kako se meškolji i shvatite da je pelena opet puna. Taman dok je premotate i ušuškate za spavanje, može se dogoditi da je opet gladna. I tako, nekoliko krugova dok ne zaspe na 40-ak minuta. Taman dovoljno vremena za brzi obrok i tuš.

4. Druga noć je najgora

Prema iskustvima mama, nekako je druga noć najgora. Pretpostavka, vaša bebica se upravo oporavila od napornog događaja kao što je porod i tek tada počinje tražiti češće hranjenje, manje spava, navikava se na mlijeko, zvukove i svijet izvan maternice.

5. Samo da je blizu mame

I to je razumljivo. Novorođenče je bilo u maternici zaštićeno zaštićeno sa svih strana. Kada se rodi, ima jaku potrebu za tjelesnim kontaktom i blizinom majke. No utješno je i da mami paše da bebica bude u njezinu zagrljaju.

6. Budite spremni prihvatiti pomoć

Nemojte misliti da ste slabi ako pitate pomoć. Da biste namirili bebine i svoje potrebe, netko drugi treba obavljati one svakodnevne poslove, od nabavke namirnica do čišćenja stana. Ne sramite se pitati pomoć i ne odbijajte ako vam je netko ponudi.

7. Postporođajna depresija se događa

Možda mislite da je postporođajna depresija stanje tuge, ali ona se manifestira različitim simptomima i ne uključuje baš uvijek tugu. Na sreću, postporođajna depresija sve je manje tabu tema i mnoge su slavne mame progovorile o svojim iskustvima. Važno je progovoriti o svojim osjećajima i strahovima, slabostima koje donosi postpartum.

8. Osjećat ćete se usamljeno

Rano majčinstvo može izgledati kao izolacija. Stoga, okružite se prijateljima i obitelji i otvoreno govorite o svojim stanjima, potrebama i osjećajima. Cjelodnevna briga o bebi zna biti iscrpljujuća, a lijepa riječ i druženje s dragim ljudima pomoći će vam da to razdoblje prođe bezbolnije.

9. Izađite u šetnju, bez bebe

Barem na pola sata uhvatite zraka a da vaša bebica ne bude zalijepljena za vas. I kada dojite, ovo je izvedivo. Radi svoga mira, zadržite se blizu, ali dobar je osjećaj malo ispraviti leđa i prohodati pa makar i po kvartu.