Posljednjih devet mjeseci proveli ste 'hraneći' malo ljudsko biće u sebi, što je doista nevjerojatan, transformativni proces koji izaziva strahopoštovanje i koji od vašeg tijela zahtijeva puno promjena. Beba treba rasti pa se trbušni mišići istežu kako bi to omogućili.
Beba mora nekako izaći van, tako da će vam se i bokovi proširiti. Dijete treba hraniti pa je vaše tijelo stvorilo posteljicu.

Sve je prilično nevjerojatno. Nakon što rodite, brze promjene se usporavaju, a vaše će se tijelo s vremenom vratiti u 'normalu'. No evo što vas očekuje prije povratka na staro.

1. Grudi će vam se povećati

Grudi će biti veće nego inače, veće čak nego što su bile tijekom trudnoće. Nakon poroda, hormoni šalju poruku grudima da počnu proizvoditi mlijeko.

Prvih nekoliko dana proizvodit ćete kolostrum, hranjivu tvar žute boje, gušću od mlijeka koje će nadoći kasnije. Prepun antitijela i imunoglobulina, kolostrum daje vašoj bebi sve potrebne nutrijente odmah nakon rođenja. Kolostrum štiti od bakterija i virusa, a ima i blagi laksativni učinak, pomažući bebi da izbaci prvu stolicu.
Nakon dva-tri dana mlijeko će nadoći i grudi će postati veće i jako, jako tvrde. Možda ćete osjetiti i nelagodu, no često dojenje najbolji je način za ublažavanje boli. Nakon nekog vremena, tijelo počinje regulirati količinu mlijeka koju proizvodi. Hladni oblozi će pomoći kod bolnih grudi.

izdajanje
Shutterstock 

2. Vagina će biti natečena i bolna

Ako ste imali vaginalni porod, vagina će biti natečena i bolna. To će potrajati do nekih tjedan dana. I u ovom slučaju možete koristiti hladne obloge kako biste smanjili oteklinu i bol. Ležanje ,umjesto sjedenja, pomoći će kod bolova, a ležanje na boku umjesto na leđima, također će ublažiti pritisak. Za sjedenje, koristite meki jastuk.

3. U prvom tjednu ćete smršavjeti

Tijekom prvog tjedna nakon poroda, izgubit ćete između četiri i šest kilograma vode što je rezultat pojačanog mokrenja i znojenja uslijed čišćenja tijela nakon poroda. Ako dojite, možete očekivati da ćete izgubiti još više kilograma. Dojenjem se sagorijeva 300-500 dodatnih kalorija dnevno, a iako ćete biti gladni, vjerojatno je da ćete smršavjeti.

4. Maternica se vraća na svoju prijašnju veličinu

Maternica će se početi 'skupljati' nakon poroda (dojenje ubrzava proces), a to grčenje može biti bolno (slično jakim menstrualnim bolovima).

Za ublažavanje nelagode koristite tople obloge i neki dozvoljeni analgetik. Možda ćete neko vrijeme nakon poroda izgledati kao da ste trudni pet ili šest mjeseci, no budite mirni i dajte tijelu vremena da se prilagodi. Na kraju krajeva, trebalo mu je trebalo devet mjeseci da naraste!

5. Krvarit ćete

Bilo da ste imali vaginalni porod ili carski rez, računajte na krvarenje. Nakon poroda, krvarit ćete prilično jako oko tjedan dana. Na taj način tijelo odbacuje sluznicu maternice i višak krvi. Drugim riječima, to je sasvim normalno. Prvih tjedan dana krvarenje će biti često i obilno, jarkocrvene boje. Nakon toga će izblijedjeti do smeđe boje i oslabjeti. Ako primijetite velike ugruške, nazovite liječnika jer postoji opasnost od postporođajnog krvarenja.

6. Čuvajte dno zdjelice

Možda ćete nakon poroda primijetiti da ne možete kontrolirati mokraću. Ne trebate se sramiti, a pomoći će vam redovite vježbe za zdjelično dno. Pokušajte više sjediti, a manje stajati. Pričekajte s odlaskom u teretanu ili na trčanje. Preambiciozni planovi vježbanja mogu biti kontraproduktivni.

vježbanje
Shutterstock 

7. Trbuh će izgledati opušteno

Trbuh će možda biti pun strija i izgledati opušteno prva dva tjedna nakon rođenja, a možda i dulje. Dojenje pomaže zategnuti opuštenu kožu, a kako se maternica skuplja, trbuh će se vratiti na staro. Pomoći će i zdrava prehrana, a nakon što ste dobili u odobrenje liječnika, lagana tjelovježba će vratiti vaše mišiće na njihovo mjesto.

8. Kosa će djelovati beživotno

Kosa može izgubiti sjaj. Jedna od ljepših bioloških nuspojava trudnoće je gušća, punija kosa. Ali ovaj bonus traje samo tijekom trudnoće. U mjesecima nakon poroda, primijetit ćete da vam kosa ispada. Ne brinite, nećete oćelaviti, opadanje će prestati i vaša će se kosa vratiti u normalu.

9. Pazite na šavove

Ako imate šavove na međici, održavajte higijenu ispirući područje u običnoj toploj vodi. Nemojte koristiti proizvode za tuširanje jer mogu uzrokovati infekciju. Seks nakon vaginalnog poroda je bolan ili neugodan.Krenite polako, koristite lubrikante na bazi vode, a ako ne želite ponovno zatrudnjeti, razmislite o izboru kontracepcije. Ne pouzdajte se u mit da je dojenje kontracepcija jer MOŽETE zatrudnjeti dok dojite!

Ako ste rodili carskim rezom, ožiljak će biti natečen, izdignut i malo tamniji od ostatka kože. Pazite na znakove infekcije kao što je crvena, upaljena koža. Čistite ranu toplom vodom i običnim sapunom. Ostavite da se osuši na zraku kako biste izbjegli infekciju.

10. Bit ćete emotivni

U tjednima nakon rođenja, emocije mogu biti snažne. Studije govore da je oko 80 posto novopečenih mama razdražljivo nakon poroda. To je razumljivo, vaše tijelo, vaš dom i vaš život doživjeli su radikalne promjene u vrlo brzom vremenskom roku. Kod većine žena osjećaj razdraženosti značajno splasne nakon deset dana. Ako ti osjećaji potraju, nemojte čekati i obavezno posjetite liječnika.

Mogli biste biti zbunjeni i zaboravni. Opet, to je sasvim normalno. Zapravo, znanstvenici su potvrdili da trudnoća uzrokuje blagi gubitak pamćenja! Zatim tu su nedostatak sna, obavljanje više zadataka i opća zaokupiranost novorođenčetom, što svakako može pridonijeti zaboravljivosti. Uz više odmora, vrlo brzo ćete se vratiti u normalu.