Mnogo je razloga za dojenje, uključujući pozitivan utjecaj na dugoročno zdravlje majke. Rezultati nedavne studije su to i potvrdili nakon što je otkrivena veza između dojenja i smanjenog rizika od moždanog udara i srčanih bolesti.

Znanstvenici su istaknuli da je dojenje povezano s manjim rizikom od dijabetesa i raka, poput raka dojke i jajnika. Istraživače je to zainteresiralo da vide postoji li slična povezanost između dojenja i manjeg rizika za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti.

U razdoblju od 1986. do 2009. godine pregledani su rezultati mnogih studija, a razmatrano je više od milijun žena. Statističkom obradom podataka, znanstvenici su otkrili da je 54.226 oboljelo od srčanih bolesti, 30.843 pretrpjelo moždani udar, 26.913 je razvilo koronarnu bolest srca, a 10.766 je doživjelo smrtne slučajeve povezane sa srčanim bolestima

No uspoređujući žene koje su dojile s onima koje nisu, prema ovim statističkim podacima, istraživanje je pokazalo da one koje nisu dojile imaju veću vjerojatnost za razvoj srčanih oboljenja.

Istraživači naglašavaju da njihova otkrića podupiru preporuke stručnjaka za dojenje. Oni ponavljaju savjete Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja kaže da se bebe trebaju hraniti isključivo majčinim mlijekom prvih šest mjeseci života. Nakon toga treba ih nastaviti dojiti najmanje šest mjeseci uz dohranu krutom hranom.

Ginekolog dr. Jay Herd, voditelj jedne od studija, rekao je da nalazi nisu iznenađujući budući da su prijašnja istraživanja pokazala da dojenje može doprinjeti kardiovaskularnom zdravlju.

Napominje da bi to moglo biti zato što dojenje smanjuje mogućnost ovulacije, što je ujedno objašnjeno kao glavni razlog zašto dojenje može smanjiti i rizik od raka.  

Dojenje ima niz zdravstvenih prednosti za majku, među kojima su i one izravno povezane s postpartumom, kao što je smanjenje rizika od postporođajne depresije, postporođajnog krvarenja i anemije. Također, može pomoći u gubljenju viška kilograma, nastalog u razdoblju trudnoće, jer sagorijeva kalorije.

Osim što je najbolji izvor nutritivne vrijednosti za bebe, istraživanja su otkrila da se kod dojene djece smanjuje rizik od mnogih obolijevanja (dijabetes, pretilost, alergija, astma, problemi sa zubima i respiratorni problemi). Također, dojenje pruža djeci jači imunitet kod borbe s infekcijama.

Za više informacija o prednostima dojenja, raspitajte se kod svoga liječnika. Ali zapamtite, dojenje ponekad nije moguće, pa je najvažnije da je beba zdrava, sretna i dobro nahranjena, bez obzira na metodu.