Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MOJA BEBA VIŠE NE SIŠE: Hoću li se udebljati nakon što prestanem dojiti?

Dojenje je naporan posao, a mamino tijelo dok hrani bebu sagorijeva čak 500 kalorija više nego dok ne dojite

 dojenje starijeg djeteta Izvor: Shutterstock

Ne postoje dokazi utemeljeni na istraživanju koji povezuju prestanak dojenja s debljanjem. Istina je da dojenje sagorijeva više kalorija i ubrzava metabolizam. Međutim, vjerojatnost debljanja nakon prestanka dojenja varirat će od žene do žene.

Što uzrokuje debljanje nakon prestanka dojenja?

Neke žene mogu primijetiti da su se prestankom dojenja udebljale. Do povećanja tjelesne težine može doći zbog sljedećih uzroka.

Višak unesenih kalorija

Majke koje doje trebaju više kalorija kako bi zadovoljile svoje potrebe za hranom i proizvodnjom mlijeka. Dakle, vaš apetit može porasti tijekom dojenja, a može ostati povećan čak i nakon prestanka dojenja. Kao i u svim drugim slučajevima kada dolazi do većeg unosa kalorija nego potrošnje, možete se udebljati. Učinci kalorijskog viška mogli bi biti pojačani nedostatkom tjelesne aktivnosti i sjedilačkim načinom života.

Hormonske promjene

Prolaktin i oksitocin su hormoni koji igraju važnu ulogu u proizvodnji mlijeka. Nakon što prestanete dojiti, razina ovih hormona počinje opadati. I oksitocin i prolaktin igraju bitnu ulogu u vašem emocionalnom zdravlju. Neke žene mogu postati depresivne ili se osjećati nemoćno, što može prouzročiti prejedanje koje pak dovodi do debljanja.

Kako se ne udebljati?

Kada prestanete dojiti, važno je smanjiti unos hrane, ali ne morate to učiniti naglo već postupnim smanjenjivanjem porcija. Nemojte izbjegavati hranu, samo jedite nešto manje. S vremenom, vaš će se apetit prilagoditi promjeni kalorijskog unosa.

Pripazite na prehranu

  • Pokušajte postupno raditi na smanjenju unosa hrane.
  • Izbjegavajte bilo kakve dijete za brzo mršavljenje, jer biste mogli postići suprotan efekt.
  • Slušajte svoje tijelo i jedite samo kada ste gladni. Nemojte se prejedati.
  • Jedite zdrave grickalice, poput voća i orašastih plodova, kako biste si osigurali potrebne hranjive tvari i kalorije.
 Debljanje nakon prestanka dojenja Izvor: Shutterstock

 Uvedite zdrave životne navike

  • Počnite s laganim vježbanjem. Ako nemate slobodnih sat vremena u komadu, uvedite vježbanje po desetak minuta, ali nekoliko puta tijekom dana.
  • Budite aktivni kad god je to moguće. Na primjer, ako možete pješice stići do nekog mjesta, izbjegavajte korištenje automobila ili autobusa.
  • Postavite realne ciljeve. Gubitak viška kilograma mogao bi potrajati tjednima ili čak mjesecima. Poštujte granice svog tijela i nemojte ga forsirati jer riskirate ozljedu.
  • Usredotočite se na promjene u načinu života i prehrani koje će vam pomoći da izgubite dodatnu težinu. Dok mršavite, ne zaboravite uživati u majčinstvu i pružanju njege svom dragome mališanu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije