Kašice se mogu pripremati od povrća, voća i žitarica. Nema zapreke da se počne s bilo kojom od ovih grupa namirnica. Ipak, prve kašice bi bilo bolje pripremati prije svega od povrća i žitarica, a s voćem bi trebalo malo pričekati i ponuditi ih djetetu oko dva tjedna nakon uvođenja prvih kašica.

Preporuka liječnika za prve kašice često je voće Liječnici znaju majkama za početak preporučiti pripremu kašice od sirove ili pečene jabuke, izgnječene banane, kruške, šljive. To je sasvim u redu sa zdravstvenog aspekta, no nije i najspretniji redoslijed. Zašto?

Prednost voća je slatkoća, ali... Voće je aromatičnije, slađe i sočnije od većine povrća i djeca ga zato rado prihvaćaju. Sljedeća prednost je i ta da se kašica od voća najčešće priprema od sirovog voća što također zadržava sve vitamine u kašici. No, valja znati da je sirovo voće teže za bebinu probavu, dok je vitamina u tih par žličica istovremeno poprilično malo.

Negdje oko 8 mjeseca, kako dijete raste i jede sve veće količine kašice, raste i potreba za količinom vitamina te za raznolikošću prehrane. No ako do tada dijete nije upoznalo okuse povrća ili nema dobar apetit, tada bi mogli nastati problemi s prihvaćanjem ne tako slatkog povrća. Ne jede li dijete te dobi raznolike kašice iz raznih grupa namirnica, moglo bi u organizam unositi premalo vitamina, minerala i hranjivih tvari, patiti od anemije i čak slabije napredovati.

voćna kašica

Kompromisno rješenje Upoznavanje s prvim kašicama može proći uspješnije ako za početak birate slađe povrće kao što su mrkvice, tikvice, pasretnak ili bundeva te ih dodatno "zasladite" s malo izdojenog vašeg mlijeka. To učinite ne samo zato što je vaše mlijeko blago slatkastog okusa što je bebama primamljivo, već i zato što je on dobro poznat vašoj bebi pa će i lakše prihvatiti kašicu od povrća.

Tekst: Ivona Šatrak Foto: Thinkstock