Neke se bebe rađaju s puno kose, neke s tek ponekim pramenom, a neke potpuno ćelave. Tako je to kod tek rođene djece, jedan dan imaju puno kose, a nekoliko dana kasnije primijetite da im se prilično prorijedila.

Kada bebama raste kosa?

Čak i ako se vaša beba rodila potpuno ćelava, ne brinite, jer se folikuli vlasi počinju razvijati još dok je beba u maternici, i potpuno su razvijeni do 14. ili 15. tjedna trudnoće. No to ne znači da će novorođenče doći na svijet s punom glavom kose - daleko od toga. Većina beba gotovo da ih nema kad se rodi, a malena kosa, koja se pojavi, mogla bi lako opasti do 2. ili 3. mjeseca bebina života.

No ne može nitko predvidjeti kada će točno djetetu izrasti prava kosa jer ovisi od djeteta do djeteta. Neki klinci dobivaju svoju kosu do 6. mjeseca, a nekima ona nema pravu čvrstinu ni do 2. ili 3. godine.  Čak iako je rana kosa tanka i rijetka, to ne znači da vaše dijete neće kasnije imati gustu kosu.

Zašto bebe gube kosu?

Bez obzira na to je li vaše dijete rođeno s bujnom grivom ili jedva ima kose na glavi, gubitak kose kod novorođenčadi je uobičajen i ne morate se brinuti. Zapravo, riječ je o normaloj, fiziološkoj promjeni nakon rođenja. Neki stručnjaci to povezuju s padom razine hormona, a egzogenu fazu ili fazu opadanja kose obično prati, ili se čak istodobno događa, rast nove kose.

mama češlja bebu
Shutterstock 

Nakon rođenja, u djetetovu tijelu događaju se veliki hormonalni pomaci zbog kojih će sve vlasi ući u fazu mirovanja i istodobno sve opasti u vrlo kratkom vremenu. I za bebu je porođaj velik šok, dakako, pozitivan, koji pokreće proizvodnju kortizola čija je uloga u tijelu 'proizvesti' više energije potrebne za razvojne promjene važne za opstanak. No kako rast kose nije potreban za opstanak, djetetova kosa ostaje u fazi mirovanja. Potom, kada se bebino tijelo dovoljno prilagodi vanjskom svijetu, u razdoblju od 8. do 12. tjedna, kosa počinje opadati pa ponovno rasti, od 3. do 7. mjeseca života djeteta.

Također, boja i tekstura vlasi često se mijenjaju pa bi gusta, tamna kosa mogla postati svijetla. Crvena boja kose može postati plava, kovrčava se može izravnati... Ah, s tim bebama nikad dosta iznenađenja!

Kako njegovati kosu novorođenčeta?

  • Nije potrebno da bebi perete kosu svaki dan, posebno kad je riječ o tek rođenim bebama. Čak ne morate koristiti ni šampon, a ako ga koristite, neka bude sa što manje nepoželjnih dodataka.
  • Tijekom kupanja bebi nježno i polako šamponirajte vlasište.
  • Za češljanje koristite četku s mekim čekinjama ili češalj sa širokim zupcima koji se neće zapetljati u bebinoj kosi.
  • Izbjegavajte trake za glavu ili špangice jer možete oštetiti vlasi.
  • Ako je bebi potrebno šišanje, učinite to, samo odaberite vrijeme kada je odmorna i sita kako je ne biste uznemirili.

Što ako se pojavi tjemenica?

Mnogo djece nekoliko tjedana nakon rođenja na glavici ima bijele ljuskice suhe kože, odnosno tjemenicu.

Tjemenica je nakupina bijelo-žućkastih naslaga na koži glave djeteta. Pojavljuje se u prvim tjednima života, nije zarazna i nestaje obično oko trećeg mjeseca. Iako se doista ne zna pravi uzrok tjemenice, stručnjaci pretpostavljaju da je posrijedi prevelika proizvodbnja sebuma nastala zbog hormonalnih promjena nakon rođenja.

Premda nije opasna, važno je da dijete pregleda liječnik kako bi mogao prepisati kremu ili losion koji ubrzava otklanjanjetjemenice. Kod tjemenice je dobro prije kupanja namažite glavicu ili dio kože na kojem se pojavila maslinovim, bademovim ili sezamovim uljem te ostavite da djeluje oko pola sata. Nakon toga kosicu operite blagim šamponom i za vrijeme pranja četkom za bebe lagano masirajte tjeme te odstranite omekšale ljuskice s kose. Nakon toga još jednom operite kosu šamponom.

Važno je dobro obrisati bebu nakon kupanja, a nježno trljanje tjemena ručnikom pojačava protok krvi. Budući da kosti glavice malih beba nisu potpuno srasle do prve godine života, budite pažljivi,  nježno masirajte i obrišite tjeme.