Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DO KADA USPAVLJIVATI BEBU? Stručnjaci otkrili koja je idealna dob da se beba nauči sama uspavati

Autor Sanja Matasić

Postoje razne teorije o načinima kako uspavati bebu, kao i o tome kad je vrijeme da to dijete čini samostalno

 pospana beba Izvor: Shutterstock

Ako se vaša beba nauči sama uspavati, i vama i njoj bit će lakše. Ne samo što će mirnije utonuti u san nego i, nakon što se probude, ponovno lako zaspati.  

No za savladavanje tehnike samouspavljivanja, bebama je potrebna roditeljska pomoć što podrazumijeva bliskost i ritual e prije spavanja.

Postoje razne tehnike samouspavljivanja, a neke graniče s kontraverznošću. Naime, mnogi su roditelji njihovi žestoki kritičari i smatraju da se njima mališane zakida za potrebnu pažnju i maženje.

Istraživanje provedeno 2020., na dvije velike skupine novorođenčadi, pokazalo je da je da bebina kvaliteta sna varira tijekom prve dvije godine njezina života i da je to posve normalno.

Kada početi bebu navikavati da sama zaspi?

Dob u kojoj je beba sposobna sama se uspavati ovisi o njezinom temperamentu i okruženju u kojem spava. U većini slučajeva prvih 12 tjedana života beba neće moći zaspati  bez pomoći roditelja. Poticati jako malu bebu na to da se sama uspava može biti i štetno, budući da se bebe često bude jer moraju jesti. Stoga, preporuka pedijatara je da se s učenjem samouspavljivanja započne između 3. i 6. mjeseca jer bebe tek tada razvijaju ciklus spavanja i odvikavaju se od noćnih hranjenja.

 mama uspavljuje bebu Izvor: Shutterstock

Tehnike samouspavljivanja ovise o dobi djeteta

Iako se novorođenčad obično ne može samouspavati, uspostavljanje rutine spavanja i zdravih navika spavanja od samoga rođenja može pomoći djetetu da kasnije ima kvalitetniji san.

• stavite bebu u krevetić svake noći u isto vrijeme, u mračnu sobu, bez zvukova
• uspostavite rutinu spavanja koja uključuje priču, kupku i hranu uvijek u isto vrijeme
• budite uvijek nježni prema djetetu prije spavanja, puno ga mazite, tako da se beba osjeća sigurno
• ne dopustite djetetu da tijekom dana spava više od tri sata.

Istraživanje iz 2019. pokazalo je da su novorođenčad koju su roditelji umirili korištenjem različitih tehnika spavala dulje od ostale djece.

Savjetuje se koristiti ove četiri umirujuće tehnike:
• tehnika pomatanja
• stavite bebu da spava na bok ili na trbuh, uz roditeljski nadzor pa kad zaspe, vratite je na leđa
• polagano podignite bebu, nagradite je poljupcem i spustite
• podignite bebu u naručje i umirite s tihim „šššššš“ i ponovno spustite u krevetić

Kad su u pitanju starija djeca od godinu dana, koja se sama mogu uspavati, roditelji mogu pokušati:

• osigurati mališanu poseban prostor za spavanje
• ne dopustiti mališanu da se premori: čim uočite prvi znak umora kod djeteta, počnite s uspavljivanjem
• omogućiti mališanu da spava s nekim dragim predmetom, svojom dekicom ili mekanom igračkom.

Metoda iscrpljivanja plačem

Metoda uspavljivanja koja se svodi na puštanje bebe da sama plače u sobi, sve do kad se ne isplače i samostalno zaspi, vrlo je kontroverzna i predmet je stalne rasprave, i među roditeljima i među znanstvenicima koji se bave psihologijom dječjeg razvoja.

Dok dio znanstvenika smatra da bilo koji pokušaj da 'istreniramo' dijete da nauči spavati ostavljajući ga da plače ostavlja traga na njegovom još nerazvijenom živčanom sustavu, drugi tvrde da uspavljivanje plakanjem ne može ostaviti dugoročne posljedice. I sami se rezultati istraživanja razilaze oko toga je li ta tehnika korisna, štetna ili nije ni jedno od toga.

Znanstveni članak iz 2020. godine, koji se bavi evolucijom roditeljskih tehnika tijekom posljednjih 200 godina, tvrdi da se ta metoda uvelike počela koristiti zbog poruka temeljenih na strahu, poput ideje da ćemo malo dijete koje plače razmaziti budemo li ga tješili.

Možda će vas zanimati

Najnovije