Kad bi znali odgovor na to pitanje mnogi bi se roditelji spasili. No, prepoznavanje djetetovog plača pitanje je prakse

Sve bebe plaču povremeno. Računa se da sasvim zdrava i terminski rođena beba svaki dan u prosjeku plače jedan od tri sata





Vaša beba ne može ništa napraviti za samu sebe i zato se oslanja na vas da ćete se pobrinuti za sve što treba: hranu, toplinu, zaštitu. Plakanje je način na koji vam govori da nešto treba.





Mladi roditelji neće odmah znati prepoznati što je bebi potrebno. No, s vremenom će učiti i naučiti prepoznati različite poruke plača. Kako će beba rasti, pronalazit će i nove načine komuniciranja. Sama će isprobavati smiješkanje, uspostavljanje kontakta očima ili ispuštanje različitih zvukova. Sve to će s vremenom smanjiti njezinu potrebu za plakanjem.




No, dok se to ne desi, vaša vam beba možda želi reći:



Plač br. 1. Gladna sam



Glad je jedan od najčešćih razloga zašto bebe plaču. Što je mlađa beba, to je vjerojatnije da će nakon sisanja na prsima ili nakon bočice plakati.





U mali trbuščić ne stane puno mlijeka pa će biti često gladna. Zato za početak probajte s prsima. Čak i ako ne popije puno, moguće je da plače zbog gladi. Ako dojite, onda postavljajte dijete što češće na prsa prvih dana kako bi i se laktacija uspostavila.





Vaša beba možda neće odmah prestati plakati, ali će se plač smanjivati kako će se bebin trbuščić puniti. Ako je beba sita, ali još uvijek plače, tada je vjerojatno muči njezina sljedeća potreba.





Plač br. 2. Meni se jednostavno plače


Plač br. 3. Želim na ruke


Plač br. 4. Umorna sam i treba mi odmor


Plač br. 5. Treba mi presvlačenje


Plač br. 6. Meni je pretoplo ili prehladno


Plač br. 7 Treba mi nešto za bolje raspoloženje



Tekst: Roditelji.hr

















Foto: Thinkstock