Nevjerojatno je da sve bebe, bez obzira na podneblje i zemlju u kojoj su rođene, pri rođenju govore istim jezikom. Australka Priscilla Dunstan, bivša operna pjevačica i mama, razvila je metodu zvanu Dunstan Baby Language koja pomaže roditeljima razumjeti što im novorođenče govori. 

Za razliku od drugih koji su proučavali plač beba i koji su slušali samo plač, ova mama tvrdi da se ona koncentrirala na zvukove prije samog plača. Prema njenom mišljenju, ako nitko ne reagira na ono što beba pokušava reći, ona će se rasplakati. 

Njezina metoda vrijedi samo do oko tri mjeseca starosti djeteta jer nakon te dobi, zvuk koji proizvode bebe mijenja se u gugutanje i brbljanje. Također ističe da ako u toj dobi nitko nije reagirao na bebine zvukove, odnosno ako roditelji nisu razumjeli što im beba želi reći, beba više neće proizvoditi te glasove.

Predstavljamo klasifikaciju i prijevod bebinog jezika.

Nèh – 'Gladna sam'

Kao da želi sisati, bebin se jezik lijepi za nepce, a zvuk koji izlazi je 'Neh'. Znači, beba treba jesti.

Èh – 'Moram podrignuti'

Dijafragma se spušta, grkljan se zatvara, a zrak pokušava izaći prilično kratko i u trzaju. Pomozite bebi da podrigne i nahranite je samo ako više ne proizvodi ovaj zvuk.

Aoh – 'Spava mi se'

Osim zijevanja, usta se širom otvaraju, jezik je spljošten i povlači se. Ovo je signal za spavanje!

Éérh – 'Boli me trbuh'

Zvuk je promukao, skupljen, produžen. Bebin želudac često je ispunjen plinovima i beba se migolji. Bebi je potrebno kretanje kako bi se olakšala. Nježno joj masirajte trbuščić.

Znanstvenica otkriva kako prepoznati 9 značenja bebinog plača
Shutterstock 

Héh – 'Neugodno mi je'

Posebno je prepoznatljivo meko H. Ovdje beba osjeća neugodu na koži. Treba joj promijeniti pelene, vruće joj je ili hladno, položaj joj je neugodan ili je muči pelenski osip. Provjerite!

Guèn – 'Muče me zubići'

Taj zvuk prati pojačano lučenje sline i čini se da beba trlja desni. Možete joj ponuditi grickalicu za zube.

Lelaol – 'Želim društvo'

Zvuk je miran i tužan. Beba ovim malim 'mijaukanjem' kaže da joj je dosadno i želi vašu prisutnost. U unterakciju s bebom, odmah! Ona vas čeka.

Nah – 'Žedna sam'

Jezik se odmiče s nepca, neophodan je mali napitak.

Ouin – 'Ništa nije dobro'

Cijelo bebino tijelo je napeto i ništa ne ide kako treba. Samo pomazite svoju bebu da se smiri.