Budući da je njegov prvi kontakt nakon poroda upravo majka, budući da s njom tih prvih dana provodi najviše vremena, a i budući da je s obzirom na dojenje nekako više usmjereno na majku nije niti čudno da su bebe odmah u početku više vezane za majke. No to ne znači da ne mogu izgraditi i prisan i blizak odnos s ocem koji se, ponekad, s pravom često osjeća isključeno. Kako biste još više povezali svoje dijete i njegovog oca dopustite mu da se aktivno uključi u brigu o djetetu. Evo koje aktivnosti jačaju njihov odnos:

HRANJENJE

Nakon što ste podojili dijete dopustite ocu da ga pridrži kako bi se podrignulo. Kod majki koje iz nekog razloga ne mogu dojiti tata ima savršenu priliku i hraniti bebu na bočicu. Pritom je bitno ostvariti kontakt očima s novorođenčetom, jer on potiče prisnost.

shutterstock_1371456425.jpg
Shutterstock Ukoliko iz nekog razloga ne možete dojiti dopustite ocu da i on nahrani dijete na bocu

PRESVLAČENJE I MIJENJANJE PELENE

Iako su očevi ti koji su tijekom dana na poslu to ih ne treba spriječiti da promijene pelenu i presvuku bebu uvečer ili tijekom noći. Shvatite to kao priliku za druženje s djetetom. Pjevajte mu, pričajte, radite grimase, igrajte se... Bebe to obožavaju i zapamtit će vaš stil presvlačenja pun zabave. S vremenom će vam početi pokazivati da se raduje biti u vašoj blizini.

NOŠENJE

Ovo je zaista najjednostavniji način kako dijete dulje može ostati uz vas. Možete gledati utakmicu, prošeteti ili obaviti neki kućanski posao i pritom čitavo vrijeme biti s djetetom u kontaktu. Dijete time uči da je roditelj tu, zahvaljujući fizičkom kontaktu osjeća sigurnost, ali uči i da se samo mora naučiti zabavljati dok mu roditelj zbog drugih obaveza ne može biti posvećen.

shutterstock_776160178.jpg
Shutterstock Neka vam beba bude u naručju i onda kada se bavite drugim stvarima

KUPANJE I MASAŽA

Djeca se vole osloboditi robice i uživaju biti gola i slobodna. Vole se i brćakti u kadici, a osobito uživaju u vježbicama i u masaži. Tata se može sasvim suvereno uključiti u čitavu proceduru higijene bebe - presvlačenja robice, skidanja, kupanja i njege - i odlično obaviti posao. Kroz dodir i brigu ćete i sami razvijati osjećaj ljubavi.

shutterstock_417851380.jpg
Shutterstock Ako se želite zbližiti s bebom sudjelujte u njezinoj njezi - od presvlačenja, mijenjanja pelene do kupanja

USPAVLJIVANJE

Ako pitate tate koje im je iskustvo najljepše s bebicom, puno njih će odgovoriti isto: "Nema ljepšeg trenutka od onog kad mu beba zaspi na prsima, po mogućnosti na goloj koži". Bebu možete uspavljivati i u položaju dojenja čime ćete imati mogućnost ostvariti kontakt očima. Možete joj pjevušiti. Dijete će vas slušati, gledati, upoznavati vas i tako upijati vaše geste ljubavi i učiti vas voljeti.

Ne odustajte i ne natječite se sa suprugom!

Majke imaju prirodnu prednost brže se zbližiti s djetetom. To im omogućuju dojenje i hormoni kojima su nakon porođaja preplavljene, a koji potiču osjećaje bliskosti i ljubavi prema djetetu. Jasno vam je da se s takvom prirodom ne možete natjecati. Činjenica jest da vi vjerojatno nećete tako brzo postati prisni s djetetom, ali zato se možete uključiti u brigu i njegu oko djeteta što će vas s vremenom zbližiti.