Kotrljanje, puzanje, gmizanje i klizanje tehnike su koje bebe usvajaju kako bi se kretale. No možda baš vaša beba radije koristi svoju guzu za kretanje, i to vas zbunjuje te se pitate hoće li uopće početi puzati.

Kada mališani otkriju novi način kretanja koji im pomaže da brzo istražuju svijet oko sebe, treba im neko vrijeme da shvate da se mogu kretati i na drugi način.
Neke pokušavaju klizati guzom po podu i puzati, a ta se dva pokreta mogu pojaviti neovisno. Također, uobičajeno je da neki mališani nastave 'skutati' sve dok ne prohodaju. No, je li normalno da bebe samo 'skutaju'? Kako pomoći djetetu da nauči puzati umjesto da kliže ili skakuće guzom po podu?

Što je 'skuting'?

'Skuting' je tehnika kretanja koju beba može koristiti za kretanje bez tuđe pomoći, i to je alternativa tradicionalnom puzanju. Za razliku od standardnih stilova puzanja, 'skutanje' ne uključuje uvijek i ruke i noge. Neka dojenčad kombinira različite stilove kretanja.
Postoje različite vrste 'skutinga'.
Pomicanje odozdo: Bebe sjede na podu i kreću se naprijed ili natrag uz pomoć ruku.
Bočno 'klizanje': Naziva se i kraul. Dojenčad se kreće postrance, gura se rukama i juri kao navijeno.
Gmizanje po trbuhu: Ovim stilom beba kliže po trbuhu. Bebe leže potrbuške, sa stopalima na podu i ručicama se kreću prema naprijed. Vuku trbuščić po tlu dok se kreću naprijed ili natrag, a to se još naziva i vojničko puzanje.
Kotrljanje: Bebe koje koriste ovu tehniku kreću se kotrljajući se po podu. Koriste se rukama za guranje i pomicanje tijela.

Kada bebe počinju 'skutati'?

'Skuting' se često u dobi između osam i 12 mjeseci, s prosječnom dobi od devet mjeseci.

U početku se može ljuljati naprijed-natrag na rukama i koljenima. Postupno, nauči kliziti guzom po podu, kroz pokušaje, pogreške i praksu.

Je li 'skutanje' loše za bebe?

'Skuting' je normalan oblik kretanja i nije loš za bebe. Neka se dojenčad može u potpunosti oslanjati na alternativne metode kretanja, kao što je 'skutanje'. Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, sve dok beba može koordinirati pokrete tijela i jednako koristi sve svoje udove, nema potrebe za brigom.

Koliko dugo bebe 'skutaju' prije nego što počnu puzati?

Većina beba prelazi na puzanje u roku od nekoliko tjedana od početka 'skutanja'. Neke mogu propuzati kasnije, ali to učine u dobi od osam do 12 mjeseci, neke mogu kombinirati 'skutanje' i puzanje, dok neke možda uopće neće puzati. Preskakanje puzanja i potpuno oslanjanje na 'skutanje', normalan je događaj sve dok beba na vrijeme postiže druge razvojne prekretnice.

Kada se treba zabrinuti?

'Skuting' je rijetko razlog za zabrinutost. Međutim, možete se posavjetovati s liječnikom u sljedećim slučajevima.

1. Neki stručnjaci primjećuju da bebe koje preferiraju 'skutanje' i preskaču puzanje, možda će teže svladati stajanje na nogama. Kada su u stojećem položaju, mogu saviti noge u koljenima, što može uzrokovati da prohodaju kasnije nego njihovi vršnjaci. Ako se beba od 12 mjeseci ne pokušava kretati uz podupiranje ili ne hoda sa 18 mjeseci, svakako se posavjetujte s liječnikom.

.Beba pokazuje lošu koordinaciju udova i čudne pokrete tijela dok se kreće ili puže.
Beba preferira samo 'skutanje' i ima nizak mišićni tonus (hipotonija) i djeluje klonulom. U rijetkim slučajevima može ukazivati na temeljni neuromišićni poremećaj. 

beba stoji
Shutterstock 

Kako se pobrinuti da se beba sigurno kreće?

Kada se beba guzom kreće po odu, često u žurbi istražuje svoju okolinu. Ta žurba može prouzročiti nezgode. Evo nekoliko mjera opreza kako biste spriječili nezgode.

Investirajte u sigurnosne zasune i brave: Ormari i ladice u cijeloj kući trebaju imati sigurnosne zasune i brave. One će spriječiti pristup potencijalno štetnim tvarima, kao što su deterdženti, sredstva za čišćenje, kozmetika, izbjeljivači ili lijekovi. 

Koristite štitnike za kvake i brave na vratima: Brave moraju biti zaštićene od djece. Poklopci za kvake sprječavaju bebe da otvore vrata potencijalno rizičnih mjesta, kao što su kupaonice, ili da se slučajno zaključaju.

Sigurni uređaji i namještaj: Bebe se obično penju preko namještaja ili posežu za uređajima postavljenim na namještaj. Nepričvršćeni namještaj i uređaji, kao što su televizori, police za knjige ili komode, mogu se srušiti. Takve predmete pričvrstite na zid ili pod kako biste spriječili da se prevrnu. Nosači protiv prevrtanja mogu se koristiti za pričvršćivanje samostojećih predmeta.

Ugradite prozorske rešetke: Stavite rešetke na prozore i balkone, a razmak između šipki ne smije biti veći od deset centimetara.

Pazite na podizače roleta: Svakako ih zaklonite od bebinih očiju i dohvata. Nemali broj nesreća, kao što je davljenje, urokovala je čvrsta traka za podizanje roleta. Isto tako pazite i na žice i kabele.

Uklonite namještaj s oštrim rubovima ili ga obložite: Beba koja se brzo kreće može udariti o namještaj oštrih rubova i ozljediti se.

Zaštitite električne utičnice: Bebe ih mogu dodirivati ili stavljati prste u električne utičnice. Stoga, koristite poklopce ili ploče za utičnice kako biste izbjegli bilo kakve nezgode.

Ugradite sigurnosna vrata: Postavite sigurnosna vrata na potencijalno rizična mjesta, kao i kod stepenica. Provjerite jeste li odabrali vrata koja zadovoljavaju visoke sigurnosne standarde.

Kako pomoći bebi da pređe iz 'skutanja' u puzanje?

Kako bi dijete počelo puzati, roditelji mogu isprobati sljedeće taktike.

Redovito spuštajte bebu na trbuščić: Vrijeme za trbuščić poboljšava motoričke sposobnosti i pomaže u jačanju mišića leđa i vrata, pripremajući tijelo za puzanje.

Namamite ih zanimljivim igračkama: Stavite igračke s obje bebine strane, i to će potaknuti mališana da se okreće i posegne za igračkama. Uvijanje bi moglo pomoći bebi u vježbanju prijenosa težine i poboljšati ravnotežu tijela.

Postavite im neke prepreke na putu: Postavite jednostavne prepreke, kao što su jastuci ili kutije kako biste potaknuli bebu da isproba alternativne načine kretanja. Na primjer, beba koja 'skuta' možda će se morati spustiti na sve četiri kako bi prešla preko prepreka. Igračka ili roditelj na drugom kraju staze, s preprekama, mogli bi je ohrabriti.

Držite ih vodoravno u odnosu na tlo: Držite bebu licem prema dolje i vodoravno prema tlu, tako da vaše ruke podupiru njezin torzo. Nježno je pomaknite bliže podu. Potaknut ćete je da ispruži ruke i noge i dodirne tlo. Kako beba bude sve bolja u tome, možete prestati s pomaganjem da dijete samo podupire svoj torzo. To je izvrstan prethodnik puzanju.

Pokažite im kako puzati: Neke bebe mogu biti motivirane da izvedu radnju koju vide od svojih roditelja. Možete stati na sve četiri i puzati oko bebe, potičući je da učini isto.

Istraživanje okoline 'skutanjem', puzanjem ili bilo kojim drugim stilom važno je za cjelokupni razvoj. Iako većina beba puže, nije neuobičajeno da neke umjesto toga preferiraju 'skutanje'. Većina beba s vremenom prelazi na puzanje. Ako smatrate da bi bebino trzanje moglo biti uzrokovano nekim urođenim problemom, nemojte se ustručavati prihvatiti mišljenje pedijatra.