Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OTKRILA 9 ZNAČENJA BEBINOG PLAČA: Mama tvrdi kako joj je ova spoznaja promijenila život

Autor Sanja Matasić

Sve bebe komuniciraju isto, bez obzira na to u kojoj se zemlji rode. Poslušajte 9 vrsta plača i doznajte što vam vaše dijete govori

 beba plače Izvor: Shutterstock, TikTok Screenshot

Koliko ste puta držali svoju uplakanu bebu u naručju i poželjeli da samo može progovoriti i reći vam što točno treba? Roditeljstvo u prvim danima života kao luda vožnja s povezom na očima.
Mama, Anna Shields, podijelila je na svome TikToku video u kojem govori o revolucionarnoj spoznaji koja joj je promijenila život.

@annashieldss NEWBORN CRIES! Trust me on this one #newborn#newbornhack#momlife#newparents#pregnancy#aprilbaby2022#momtok#momhacks#postpartum#babyboy#momsoftiktok#newbornvlog♬ New Home - Austin Farwell

Zašto bebe plaču?

Dječji plač igra važnu ulogu u zdravlju i razvoju dojenčadi. Plač je fiziološka reakcija na bebine primarne potrebe.

Nakon petog mjeseca bebina života, plač se prilagođava kako bi dijete njime komuniciralo još specifičnije potrebe.

 kako prepoznati bebin plač Izvor: Shutterstock

Prve suze su znak da beba percipira svijet oko sebe i želi poslati neku poruku. Uglavnom, ta poruka govori o bebinim potrebama, koje, ako su neispunjene, stvaraju frustraciju koja se pretvara u jake emocije. Kako još ne zna kako ih regulirati, intenzivan je plač izraz emotivnih turbulencija koje prolazi.

Što beba pokušava reći?

Nevjerojatno je da sve bebe, bez obzira na podneblje i zemlju u kojoj su rođene, pri rođenju govore istim jezikom. Zvukovi koje ispuštaju fiziološki su refleks izražavanja potrebe. Prvi zvukovi omogućavaju roditeljima da mogu zadovoljiti bebine potrebe prije nego što njezina nelagoda postane prejaka. Prema znanstvenoj teoriji Priscille Dunstan, a koja je potvrđena istraživanjima, predstavljamo klasifikaciju bebinog jezika, a da biste ga lakše prepoznali, zvučni zapis možete pronaći OVDJE. Donosimo vam i prijevod bebinog jezika.

Nèh – 'Gladna sam'

Kao da želi sisati, bebin se jezik lijepi za nepce, a zvuk koji izlazi je 'Neh'. Znači, beba treba jesti.

Èh – 'Moram podrignuti'

Dijafragma se spušta, grkljan se zatvara, a zrak pokušava izaći prilično kratko i u trzaju. Pomozite bebi da podrigne i nahranite je samo ako više ne proizvodi ovaj zvuk.

Aoh – 'Spava mi se'

Osim zijevanja, usta se širom otvaraju, jezik je spljošten i povlači se. Ovo je signal za spavanje!

Éérh – 'Boli me trbuh'

Zvuk je promukao, skupljen, produžen. Bebin želudac često je ispunjen plinovima i beba se migolji. Bebi je potrebno kretanje kako bi se olakšala. Nježno joj masirajte trbuščić.

Héh – 'Neugodno mi je'

Posebno je prepoznatljivo meko H. Ovdje beba osjeća neugodu na koži. Treba joj promijeniti pelene, vruće joj je ili hladno, položaj joj je neugodan ili je muči pelenski osip. Provjerite!

Guèn – 'Muče me zubići'

Taj zvuk prati pojačano lučenje sline i čini se da beba trlja desni. Možete joj ponuditi grickalicu za zube.

Lelaol – 'Želim društvo'

Zvuk je miran i tužan. Beba ovim malim 'mijaukanjem' kaže da joj je dosadno i želi vašu prisutnost. U unterakciju s bebom, odmah! Ona vas čeka.

Nah – 'Žedna sam'

Jezik se odmiče s nepca, neophodan je mali napitak.

Ouin – 'Ništa nije dobro'

Cijelo bebino tijelo je napeto i ništa ne ide kako treba. Samo pomazite svoju bebu da se smiri.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije