Vidjeti kako beba uči, raste i svladava nove prekretnice, jedno je od najvećih užitaka roditeljstva. No možda ste svašta čuli ili čitali o razvojnim fazama tijekom prvih mjeseci bebina života pa vam donosimo najčešće mitove, u koji još mnogi vjeruju. 

Mit 1: Vaše novorođenče se ne može nasmiješiti

Možda ste čuli da se bebe ne smiješe sve dok ne navrše dva mjeseca. Međutim, moguće je da beba oponaša vaš osmijeh čak i prvih 36 sati nakon rođenja. Smiješak je odličan je za emocionalno povezivanje sa svojim djetetom, tako da se smiješite bebi koliko god želite jer je velika vjerojatnost da će vam uzvratiti osmijeh.

Mit 2: Bebe se razvijaju sličnim tempom

Jedan od najvećih mitova je da se bebe razvijaju sličnim tempom, ali to jednostavno nije istina. Svaka je beba priča za sebe. Stoga, nemojte uspoređivati svoje dijete s drugim bebama. Mame to obično čine, ali vaša beba je jedinstvena, doseći će napredak u svoje vrijeme.

beba uči hodati
Shutterstock 

Mit 3: Rani hodači bit će sportski tipovi

Djeca u prosjeku naprave prvi korak s oko 12 mjeseci, ali neka ne počnu hodati do 17 mjeseci, što je potpuno unutar 'normalnog' raspona razvoja. Ako ste zabrinuti zbog grubih motoričkih vještina svoje bebe, svakako posjetite liječnika. No, hoće li dijete napraviti prve korake sa 10 ili 16 mjeseci, nije pokazatelj njihove buduće atletske sposobnosti.

Mit 4: Darovita djeca počinju govoriti ranije

Darovita djeca mogu početi govoriti ranije od prosjeka. Neki roditelji primjećuju da je njihovo darovito dijete počelo govoriti s devet mjeseci. No darovita djeca mogu progovoriti i kasno, čak i s navršene dvije godine. Često ovi kasnogovornici tiho promatraju svijet oko sebe i kada progovore, to je u proširenim rečenicama. 'Tipični' raspon za početak govora je širok. Djeca u prosjeku izgovore prvu riječ između 10 i 15 mjeseci.

Mit 5: Klasična glazba učinit će vašu bebu pametnijom

Možda ste čuli da će izlaganje bebe Mozartovim skladbama povećati njezinu inteligenciju. Mozart je možda ugodan za slušanje, ali njegova glazba neće pomoći bebi da dostigne brži napredak. Starijem djetetu, učenje glazbenog instrumenta može pomoći razvoju finih i grubih motoričkim vještina, poboljšati senzorni razvoj i koordinaciju ruku i očiju.

Mit 6: Prespavati noć u komadu nije prekretnica

Dok su okretanje, sjedenje, stajanje, puzanje, hodanje i govor prekretnice u razvoju, prespavati cijelu noći bez buđenja nije. Neke bebe prirodno 'dobro' spavaju dok druge ne. Nakon šest do osam mjeseci starosti, bebe mogu naučiti spavati bez mliječne hrane, često uz mnogo truda s vaše strane. To je prekretnica.

Mit 7: Ako vježba, uspjet će

Jedan od najvećih mitova je da bebu treba forsirati da bi što ranije propuzala ili prohodala. Ohrabrivanje je sjajna stvar, ali ne morate sve izvrnuti naopačke pokušavajući to ostvariti. Dajte bebi da se slobodno igra na podu i sve će se dogoditi prirodno, samo od sebe.