Izljevi bijesa nemaju poveznice i ne možete protumačiti što je izazvalo djetetovu burnu reakciju. A prije svega nekoliko mjeseci vaše dijete je bila dobra bebica s kojom ste mogli apsolutno sve obaviti te otići bilo kamo. No danas se ono pretvorilo u 'malog vražićka', a vas je strah da ćete jednom krivom riječju ili gestom prouzrokovati pravu buru histerije, vike, plača ili bacanja stvari. Jednostavno, ne znate kako se nositi s time jer vas dovodi do ludila svojim ponašanjem. Kako postupiti? Pustiti ga na miru, ignorirati, zagrliti, povisiti glas… osjećate se bespomoćno.

Dijete ima želju raditi neke stvari, ali njegove mentalne i motoričke sposobnosti se razvijaju brže nego sposobnost komunikacije. I baš zato što nema mogućnost verbalno izraziti svoju frustraciju, kod djeteta nastupaju tantrumi. Nemojte misliti kako dijete izljevima bijesna, odnosno tantrumima pokušava privući vašu pažnju.

Tantrum je, definicija kaže, neplanirano iskazivanje ljutnje koje se iskazuje fizički i verbalno. To je zapravo normalna dječja reakcija u trenutku kada mu se netko umiješa u njegov tijek misli kada je htio unaprijediti neku vještinu ili biti neovisan. Primjerice, dijete se može isfrustrirati pokušavajući zakopčati dugme na kaputu ili kada mu se kaže kako je vrijeme za spavanje, a ono bi ostalo još budno.

dijete ima tantrum dok jede
Shutterstock 

Takvi nastupi bijesa jednako su česti kod dječaka i djevojčica te se najčešće javljaju u dobi od jedne do tri godine. Neka ih djeca doživljavaju redovito, svaki dan po nekoliko puta, dok druga rijetko jer svako dijete je drugačije te su neka sklonija bijesu ili plaču nego druga. Nemojte svako iskazivanje ljutnje svrstati u kategoriju tantruma.

Dijete može negodovati, vrištati, lupati nogama o pod iz različitih razloga. No prava provala bijesa nešto je što ne možete kontrolirati ili prekinuti, a isto tako i dijete nema kontrolu nad svojim ponašanjem. Naime, kada se nakupi frustracija (što zacijelo znate i iz vlastitog primjera), napetosti se možete osloboditi jedino eksplozijom emocija. A dok tantrum traje, dijete je preplavljeno vlastitim unutarnjim gnjevom, izvan sebe je i mora se nositi sa silovitim osjećajima koje ne može kontrolirati. I upamtite, ma koliko vam se neugodan njegov napadaj bijesa činio, i koliko god vama bilo teško, djetetu je još teže.

Kako spriječiti tantrum?

Prakticiranjem privrženog roditeljstva (attachment parenting) lakše će se prebroditi, a možda i spriječiti provale bijesa kod djece. 'Privrženi roditelji' mogu jako dobro 'pročitati' svoje dijete iprirodno napraviti okružje koje minimalizira ispade bijesa.

1. Svakodnevno davanje izbora 

Jedan od načina na koji biste mogli spriječiti pojavu provala bijesa kod djeteta jest da mu pružite iluziju kontrole dajući mu mogućnost izbora u svakodnevnom životu. Umjesto da mu, primjerice, samo poslužite ručak, upitajte ga želi li mrkvicu ili grašak uz meso.

dijete ima tantrum dok jede
Shutterstock 

A ako se svako jutro prepirete oko odjeće za vrtić, dajte mu izbor između dviju odjevnih kombinacija kako bi samo izabralo što će odjenuti. Na taj način dijete dobiva dojam kontrole nad vlastitim životom te mu dajete do znanja da poštujete njegove odluke i da ga slušate, a ne da mu samo zapovijedate.

2. Najavljivanje spornog događaja

Također najavljivanje događaja može biti dobar pokušaj sprečavanja tantruma. Ako primjerice morate otići u dućan, najavite djetetu već ujutro kako ćete popodne, bez njega, morati otići u kupovinu, a njega će čuvati tata, baka ili netko treći. Ovaj princip odgovara najviše u dobi od tri godine kada djeca već imaju osjećaj za vrijeme.

Također, kada želite prekinuti njegovu igru kako bi se dijete spremilo za spavanje, recite mu primjerice: 'Za 10 minuta će biti vrijeme za spavanje'. Pokušajte izbjegavati zapovjedne rečenice što je više moguće. Umjesto: 'Skloni te igračke s poda', radije pitajte: 'Gdje stoje ove knjige?' ili 'Gdje bismo ove autiće mogli staviti?'. Na taj način je veća mogućnost suradnje djeteta.

3. Uspostavljanje rutine

Ako pružite djetetu dovoljno rutine u životu, na dobrom ste putu da izbjegnete tantrume. Mališani vole ugodu i sigurnost koju im daje rutina jer na taj način znaju što mogu očekivati u datom trenutku. Bude li dijete znalo što mora raditi u određeno vrijeme, manje će praviti problema zbog toga. I naravno, prepoznajte djetetove granice. Ako vam je dan bio izuzetno ispunjen (nove aktivnosti, igra na zraku, posjet bake ili djeda), odgodite vaše planove za večeru. Ostanite doma i zabavite se mirnim igrama prije odlaska na spavanje.